• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Heropening winkels vrijdag op tafel bij Overlegcomité

Heropening winkels vrijdag op tafel bij Overlegcomité

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De heropening waar onder andere de retail naar snakt ligt vrijdag op tafel bij het Overlegcomité, zo deelt Minister van Middenstand David Clarinval mee in de Kamer. Of het werkelijk tot een versoepeling van de maatregelen zal leiden blijft de vraag.

Ondernemersorganisatie Unizo verwacht van het komende overleg perspectief en duidelijkheid voor ondernemers. De organisatie pleit al wekenlang voor de heropening van de winkels. “De winkels moeten zo snel mogelijk weer open, eerder aangekondigde steunmaatregelen moeten nu concreet worden afgeklopt en een reeks onduidelijkheden moet dringend worden uitgeklaard. Geen enkele sector mag worden vergeten en er moet een actieplan komen voor het toerisme,” aldus gedelegeerd bestuurder van Unizo, Danny van Assche, in een persbericht.

De heropening van de winkels moet uiterlijk 1 of 2 december plaatsvinden, aldus Unizo, met strikte voorwaarden. Unizo streeft op zijn minst naar een heropening met bezoek op afspraak. “Onze handelaars snakken naar een concreet perspectief. En ze zijn perfect georganiseerd op veilig werken. Bovendien zijn de winkels momenteel open in Nederland, Duitsland en Luxemburg, terwijl eerstdaags ook een heropening in Frankrijk wordt verwacht. Wij liggen daar als enclave tussen, terwijl de gemiddelde Belg op een half uur rijden van de grens woont. Zo jaag je de consument de grens over en ontneem je lokale handelaars heel veel omzet,” aldus Van Assche. Mocht winkelen op afspraak mogelijk worden wil Unizo wel dat deze retailers aanspraak kunnen blijven maken op de steunmaatregelen omdat deze gedeeltelijke heropening niet de omzet goed maakt, aldus Unizo in het persbericht.

Unizo benadrukt dat er in ieder geval een concrete datum moet komen in de nabije toekomst waarop een volledige heropening wel komt zodat het perspectief biedt voor de retail.

Image: Artem Beliaikin / Unsplash

Coronavirus
Lockdown
Retail