Na een aarzelende start breidt Gent de test rond handenvrij winkelen in de stad uit. Een private firma mag de service de komende twee jaar proberen te commercialiseren en uitbreiden, melden diverse media.

Het Gentse experiment, genaamd Shop & Hop, werd vorig jaar gelanceerd, maar werd niet optimaal gebruikt door shoppers in de stad. In negen maanden tijd werd slechts 402 keer gebruikgemaakt van de dienst, die consumenten de mogelijkheid biedt de aankopen bij zo’n 130 Gentse winkeliers achter te laten en later op te halen bij de parkeergarage of één van de drie afhaalpunten. De stad had 300.000 euro voor de test uitgetrokken.

Gent geeft de service nu over aan een privaat bedrijf, dat het concept in twee jaar tijd verder gaat uitwerken. “We willen het opschalen naar een duurzaam businessmodel,” stelt Thomas Martens, medewerker van middenstandsschepen Christophe Peeters, tegenover Het Nieuwsblad.

De dienst zal worden uitgebreid met de mogelijkheid om de pakketjes niet in de parkeergarage, maar ook thuis te laten bezorgen. Het zal dan echter niet meer gratis zijn, omdat de stad zelf er zo weinig mogelijk in wil investeren. Mocht dat toch niet werken, dan wordt gekeken naar een derdebetalersregeling. Welk bedrijf de commercialisering en uitbreiding van Shop & Hop voor zijn rekening mag nemen, wordt volgende maand bekend.