• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Geen winkelhuur: Britse winkelstraat Oxford Street wordt gratis voor kleine bedrijven

Geen winkelhuur: Britse winkelstraat Oxford Street wordt gratis voor kleine bedrijven

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Credits: A view of London's commercial Oxford Street, via Unsplash.

Een bijzondere zet in de Britse winkelstraat Oxford Street. Kleine bedrijven worden gratis winkelpanden aangeboden, zo meldt de BBC. Het schrappen van de winkelhuur voor kleine bedrijven is een onderdeel van het plan om het winkelgebied te verbeteren en te voorkomen dat meer snoepwinkels zich er vestigen.

Voor het plan is 10 miljoen pond uitgetrokken, zo’n 11,6 miljoen euro. De bedrijven hoeven niet alleen geen winkelhuur te betalen, ze worden ook ondersteund op diverse manieren zoals bijvoorbeeld met marketing. Gedurende drie jaar wil het plan, genaamd ‘Meanwhile on: Oxford Street’, 35 merken helpen. Elk merk krijgt steun van het fonds gedurende de eerste zes maanden. De eerste winkel onder dit plan zal in het najaar geopend worden. De panden die voor deze regeling worden gebruikt, zijn panden waar voorheen Amerikaanse snoepwinkels zaten, zo meldt de BBC.

Om een pand op Oxford Street te krijgen moeten merken zich aanmelden. De oproep richt zich specifiek op ‘innovatieve en opkomende merken die iets nieuws en spannends zullen bieden’.

Britten willen Oxford Street weer aantrekkelijker maken met innovatieve en opkomende merken

De leefbaarheid van winkelgebieden staat al langere tijden in diverse landen onder druk. Zeker tijdens de pandemie, toen vanwege de lockdowns winkels de deuren moesten sluiten, hebben deze gebieden klappen gekregen. In Nederland is in 2022 de regeling Impuls Winkelgebieden in gegaan. Dankzij deze regeling is het mogelijk budget aan te vragen voor de herstructurering en transformatie van winkelgebieden. Het doel is hierbij binnenstedelijke winkelgebieden te ondersteunen in het behouden van een stevige economische en sociale basis.

De regeling is goed voor 100 miljoen euro in totaal en de maximale subsidie per project is vijf miljoen euro. In totaal zijn er vier indieningstijdvlakken, waarvan er al twee hebben plaatsgevonden. Zo bleek afgelopen maart uit berichtgeving van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat negen gemeenten in de tweede ronde van het initiatief in totaal achttien miljoen euro kregen. De verdeling van het budget over de resterende tijdvakken ligt nog niet vast. De derde ronde van de Impuls Winkelgebieden is geopend op 26 juni en loopt nog tot en met vier september.

Oxford Street
winkelhuur
Winkelstraat