• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Geen uitstel voor de wintersolden

Geen uitstel voor de wintersolden

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Ondanks de vraag van brancheorganisatie Mode Unie wordt de wintersolden niet uitgesteld naar februari. Minister Pierre-Yves Dermagne van Economie en Werk heeft laten weten dat de solden start op 4 januari. Door de koopjesperiode niet op zaterdag maar op maandag te laten beginnen hoopt Dermagne een volkstoeloop te vermijden, aldus Mode Unie in het persbericht.

“Dat het seizoen niet meer gered kon worden, dat wisten we al. Dat ons nu ook nog eens de kans ontnomen wordt om meer ademruimte te krijgen door het verkoopseizoen te verlengen, dat is niets meer dan een slag in het gezicht van onze eigen mode ondernemers. Deze beslissing zal ervoor zorgen dat de cijfers binnen de sector niet rood, maar bloedrood kleuren,” aldus Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie, in het bericht. Mode Unie benadrukt dat de modebranche voor het winterseizoen nog normaal heeft ingekocht omdat men toen nog geen weet had van de coronacrisis. Nu zitten de handelaren met veel extra stock, mede omdat het winterseizoen later startte, die de branche tegen normale marges moet verkopen in de maand december.

Waar Mode Unie juist een verschuiving wilde van de solden, was brancheorganisatie Comeos fel tegen. De organisatie noemde het uitstellen een slechte zaak voor de handelaren maar vooral ook voor de consumenten ‘die veel langer moeten wachten om koopjes te doen’, aldus Comeos in een persbericht. “De voorbije zomer zijn de solden al een maand uitgesteld geweest en het resultaat was desastreus. Dat vertaalde zich ook in slechte cijfers: in de ganse zomerperiode draaiden de kledingketens min 17 procent in juni ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, min 30 procent in juli en zelfs min 5 procent in de nieuwe soldenmaand augustus vergeleken met augustus 2019,” aldus Dominique Michel, Ceo van Comeos. Comeos heeft nog niet gereageerd op het feit dat de solden op 4 januari plaats zal vinden.

Comeos
Mode Unie
Solden