• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • ‘Eerste effect coronacrisis op winkelleegstand beperkt, winkelleegstand zal groeien tot 13,3 procent’

‘Eerste effect coronacrisis op winkelleegstand beperkt, winkelleegstand zal groeien tot 13,3 procent’

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

De steunmaatregelen in België dempen de groei van winkelleegstand, zo blijkt uit cijfers van Locatus. De winkelleegstand nam in 2020 maar met 0,6 procent toe naar een totale leegstand van 11,8 procent.

Het effect op de winkelstraten was echter ‘desastreus’, aldus Locatus. Eind maart liep nog maar 5 procent van het normale aantal van passanten door de Nieuwstraat in Brussel. Maar zelfs na versoepelingen liepen er in de zomer maar de helft van de passanten die normaal in de straten liepen. “Sectoren hebben lange tijd geen of heel weinig omzet gedraaid, waardoor zij normaal gesproken hun deuren zouden moeten sluiten. Maar de steunmaatregelen van de overheid hebben hier duidelijk effect,” aldus Locatus.

De stijging van de winkelleegstand is in 2020 namelijk minder hard gegaan dan in 2019. In 2019 nam de leegstand nog met 0,9 procent naar 11,2 procent. In 2020 eindigde de winkelleegstand dus op 11,8 procent van de winkelpanden door een stijging van 0,6 procent. Locatus geeft wel aan dat de leegstand naar verwachting sneller zal stijgen wanneer de steunmaatregelen zullen stoppen. De leegstand zal volgens berekeningen van Locatus dan ook zijn toegenomen naar 13,3 procent aan het einde van 2021.

Leegstand
Locatus
winkelleegstand