Een baan in de mode die bij je persoonlijkheid past: Store Manager (III)

Scroll down to read more
Retail
Imagen ilustrativa de archivo. Créditos: Tienda de Alphatauri en Viena | Philipp Lipiarski / Alphatauri

Werken in de modebranche wordt door buitenstaanders vaak gezien als oppervlakkig of eenzijdig. Ook blijft de eendimensionale gedachte bestaan dat een baan in de mode hetzelfde is als een baan als ontwerper of stylist. De realiteit is echter dat in deze sector tal van verschillende banen bestaan, die buiten de schijnwerpers van de catwalk blijven, maar die misschien wel heel geschikt zijn voor jou.

In deze serie artikelen over werken in de mode, verkennen we de verschillende carrièremogelijkheden die de detailhandel te bieden heeft. Eerder kwamen de functies van ‘Visual Merchandiser’ en ‘Inkoper’ aan bod. In deze derde aflevering aandacht voor ‘Store Managers’, die verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen in modewinkels.

Wat maakt een goede Store Manager?

Een winkelmanager, ook wel Store Manager genoemd, is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding in een fysieke winkel.

Het is hun taak om de winkel effectief te leiden en te managen, klanten tevreden stellen, verkoopdoelen halen en te zorgen voor een soepele en succesvolle bedrijfsvoering. Dit vereist een combinatie van vaardigheden op het gebied van leiderschap, management, klantenservice en bedrijfsstrategie.

Jij bent…
... een effectieve leider die je team inspireert, motiveert en begeleidt. In staat om beslissingen te nemen en deze duidelijk over te brengen en een positieve en op samenwerking gerichte werkomgeving te bevorderen.

... in staat om de behoeften en verwachtingen van klanten te begrijpen en ervoor te zorgen dat je team een uitstekende klantenservice biedt.

... georganiseerd en in staat om meerdere taken efficiënt te beheren. Het leiden van een winkel brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee, van voorraadbeheer tot het inplannen van personeel.

... je bent besluitvaardig. Je kunt verschillende uitdagingen of moeilijkheden identificeren, analyseren en oplossen.

Dan is de functie van Store Manager misschien iets voor jou!

Wat doet een Store Manager?

De taken van een Store Manager variëren en zijn mede afhankelijk van de grootte van het bedrijf, maar in grote lijnen ben je verantwoordelijk voor het algehele beheer van de winkel. Van personeel tot het bevorderen van de verkoop en het realiseren van een positieve klantervaring.

De belangrijkste taken van een shopmanager zijn:

  • Leiding geven aan en toezicht houden op winkelmedewerkers.

  • Werkschema's plannen en taken toewijzen aan het personeel.

  • Training en begeleiding geven aan het verkoopteam en de medewerkers.

  • Interactie met klanten, uitstekende service bieden en klachten oplossen.

  • Promoties en speciale evenementen coördineren om de verkoop te stimuleren.

  • Communiceren met het management en andere afdelingen over winkelprestaties.

  • Dagelijkse kassacontrole.

  • Orders, leveringen en ontvangst van goederen organiseren.
  • Wat verdient een Store Manager?

    Volgens cijfers van Nationaleberoepengids bedraagt het gemiddelde salaris voor de functie van Store Manager in Nederland 35.000 euro bruto per jaar. Stepstone.be raamt het bruto jaarloon van een Store Manager Fashion in België (Antwerpen) op 33.500 bruto per jaar. Glassdoor geeft enig inzicht in de salarissen per merknaam op basis van gegevens van werknemers: zo biedt H&M een store manager 3408 euro bruto per maand en Hugo Boss 3067 euro. Een store manager bij Zara ontvangt gemiddeld 2500 euro bruto per maand.

    Welke ervaring of opleiding heb ik nodig?

    Meestal is een of twee jaar ervaring in dezelfde of vergelijkbare functies vereist, zoals verkoop, klantenservice en management.

    Hoewel een HBO diploma niet noodzakelijk is om als Store Manager aan de slag te gaan, geven veel bedrijven de voorkeur aan kandidaten met ten minste een MBO diploma in vakgebieden als bedrijfskunde, marketing, verkoop, detailhandel...

    In deze functie variëren de promotiekansen afhankelijk van het type vestiging. In het geval van kleinere retailketens is de functie van Store Manager de hoogste die iemand op detailhandel niveau kan bereiken. In het geval van ketens of bedrijven met meerdere vestigingen kan een professioneel carrièrepad worden uitgestippeld tot supervisor of regiomanager.

    Promotie
    Een baan voor jou? Bekijk de vacatures voor Store Manager hier op FashionUnited en ontdek waar je aan de slag kunt.
    Workinfashion