• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Brancheorganisaties pleiten voor steunmechanisme voor huurders en verhuurders winkelpanden

Brancheorganisaties pleiten voor steunmechanisme voor huurders en verhuurders winkelpanden

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode Unie en Unizo stellen een steunmechanisme voor om huurders en verhuurders van winkelpanden te helpen. Uit een enquête blijkt namelijk dat beide partijen flink getroffen worden door de gevolgen van de pandemie. “Om te vermijden dat handelshuurder en -verhuurder in onoverkomelijke moeilijkheden komen, bepleit Unizo een vrijwillig ondersteuningssysteem, met de hulp van de Vlaamse overheid. Mode Unie ondersteunt dit pleidooi,” aldus het persbericht.

Deelnemen aan het systeem is dus niet verplicht maar vrijwillig. In het systeem zou de verhuurder akkoord gaan om de helft van de huur voor een aantal maanden kwijt te schelden. Voor huurders die niet meteen de overige vijftig procent kunnen betalen, kunnen gebruik maken van een voorschotregeling van de Vlaamse overheid waar op dit moment aan gewerkt wordt. Dit voorschot moet binnen maximaal 2 jaar worden terugbetaald aan de overheid.

Een kwart van ondervraagde huurders blijkt interesse te hebben in een dergelijke regeling. Danny van Assche, bestuurder van Unizo, geeft in het persbericht aan dat het systeem financiële ademruimte creëert voor de huurder. “En de verhuurder is op zijn minst zeker van de helft van zijn huurinkomsten, daar waar er zonder de regeling misschien helemaal niets te innen valt.”

Mode Unie
UNIZO