• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Belgische winkels worden verplicht cash te accepteren, Unizo overweegt juridische stappen

Belgische winkels worden verplicht cash te accepteren, Unizo overweegt juridische stappen

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Credits: Beeld via: Pexels, Markus Spiske

Na de verplichting om elektronische betalingen te accepteren, worden Belgische winkeliers binnenkort ook verplicht cash te accepteren. Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne heeft een wetsontwerp klaar voor de verplichting. Het wetsontwerp heeft de meerderheid gekregen binnen de regering.

Dermagne wil met de wet mensen beschermen die minder mee zijn met elektronisch betalen of bankieren, mensen zonder bankrekening en kinderen. Hij geeft aan dat er enkele uitzonderingen zullen zijn waar cash nog wel geweigerd mag worden, maar dit zullen gevallen zijn waar een groot veiligheidsrisico zou voordoen.

Winkeliers die cash weigeren kunnen sancties verwachten. Deze sancties worden wel pas opgelegd na verschillende waarschuwingen.

"Ondernemersorganisatie Unizo overweegt juridische stappen tegen de wet, zo laat het weten in een persbericht.” We vinden dat je als ondernemer zelf moet kunnen kiezen welke vormen van betaling je al dan niet aanvaardt”, aldus Unizo. “Bovendien verzamelden we tal van voorbeelden waaruit blijkt dat ook diverse overheidsinstellingen cashbetalingen weigeren. Als na de invoering van de wet zou blijken dat overheidsinstellingen die zelf niet naleven, overweegt UNIZO juridische stappen, omdat in dat geval het gelijkheidsbeginsel wordt geschonden.”

Betaalmethode
UNIZO