• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Belgische retail: verkooppunten gedaald, vloeroppervlak gestegen afgelopen tien jaar

Belgische retail: verkooppunten gedaald, vloeroppervlak gestegen afgelopen tien jaar

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het leegstandspercentage in België is in tien jaar tijd verdubbeld, zo meldt onderzoeksbureau Locatus. Waar in 2009 de leegstand nog maar 5,4 procent was, staan nu 11 procent van alle winkelpanden leeg. Het zijn echter niet alleen maar dalingen in de Belgische retail. Het winkelverkoopvloeroppervlak is namelijk wel toegenomen met 6,3 procent het afgelopen decennium.

Het aantal verkooppunten is in de afgelopen tien jaar met 3,3 procent afgenomen, zo meldt Locatus. Het aantal verkooppunten is alleen in Brussel gestegen, namelijk met 1,9 procent. Als gekeken wordt naar Wallonië en Vlaanderen, heeft Vlaanderen de grootste daling te verduren gehad. Hier daalde het aantal verkooppunten met 5,5 procent terwijl dit in Wallonië maar 0,4 procent was. In Wallonië steeg het winkelvloeroppervlakte het meest van alle regio’s, namelijk met 9,8 procent het afgelopen decennium.

Locatus wijst erop dat internet vaak als de grootste reden wordt genoemd voor de afname van winkels en de hoge leegstand. Het onderzoeksbureau draagt echter de invloed van retailgiganten ook aan als boosdoener. “Hoeveel kleine winkels hebben zij binnen hun branche opgeslokt?”

belgische retail
Locatus
Retail