• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Belgische niet-essentiële winkels opnieuw dicht, maar met uitzonderingen

Belgische niet-essentiële winkels opnieuw dicht, maar met uitzonderingen

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Vanaf vandaag zijn de Belgische niet-essentiële winkels weer verplicht dicht. De nieuwe coronamaatregelen die afgelopen vrijdag zijn aangekondigd zijn vandaag ingegaan. Dat betekent dat een groot gedeelte van de detailhandel voor de tweede keer dit jaar dicht is, maar toch zijn er verschillen met de lockdown in maart. Er gelden namelijk uitzonderingen binnen de detailhandel en gesloten winkels mogen wel een afhaalloket openen of bezorgdiensten aanbieden.

Onder de winkels die open mogen blijven vallen ook gespecialiseerde detailhandelszaken die kledingstoffen, breigarens, handwerken of fournituren verkopen. Dit is onder andere voor Veritas goed nieuws. Door de uitzondering kunnen er 121 Veritas-winkels open blijven. “In deze periode van verminderde sociale contacten zijn mensen steeds meer op zoek naar creatieve bezigheden voor thuis. De modewinkels van Veritas noteerden de voorbije weken een stijging van de vraag met liefst 70 procent naar klein materiaal. Het gaat om wol, stoffen en accessoires waarmee ze onder meer mutsen, sjaals of mondmaskers kunnen maken,” aldus Veritas in een persbericht.

Nieuwe lockdown maar niet alle niet-essentiële winkels moeten dicht

Al met al zat de nieuwe Belgische lockdown er al even aan te komen. De regels zijn zes weken geldig. Ondernemersorganisatie Unizo ziet dat er lessen zijn getrokken uit de eerst lockdown begin dit jaar, maar noemt de nieuwe maatregelen nog steeds een mokerslag. “Het verbod op de verkoop van ‘niet-essentiële’ assortimenten in winkels die open mogen blijven, is volgens Unizo bijvoorbeeld erg belangrijk om oneerlijke concurrentie te vermijden ten opzichte van verplicht gesloten winkels met datzelfde assortiment,” aldus Danny van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo in het persbericht. Ondanks de verbeteringen in de regels benadrukt Van Assche dat een maximaal ondersteuningspakket noodzakelijk is.

“Een mokerslag voor de modesector die al bijzonder zwaar getroffen is. De sector is nog niet uit het diepe dal geklommen van de verplichte sluiting in het voorjaar, of ze wordt opnieuw regelrecht de put in geduwd. Komen er geen extra steunmaatregelen, dan dreigt een ongeziene golf van faillissementen en jobverlies binnen onze sector”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie, in een persbericht. Delanghe geeft aan dat de lockdown bijzonder hard aankomt bij modewinkels vanwege de grote voorraden. Voorraden die aan het begin van dit jaar zijn ingekocht met het idee van een normaal seizoen. “Het zomerseizoen werd acht weken ingekort door een verplichte sluiting van de winkels, nu staat de sector voor een bijna onmogelijke taak om de grote winterstock in een nog kortere tijdspanne de deur uit te krijgen en de verliezen enigszins te beperken.” Delanghe hoopt dat de modesector aangemerkt zal worden als een zwaar getroffen sector en dat gekeken wordt naar extra steunmaatregelen. “Zo niet, gaan we een bijzonder donkere tijd tegemoet met een golf van faillissementen en jobverlies tot gevolg,” aldus Delanghe in het bericht.

Beeld: FashionUnited

Altijd al up-to-date zijn over de laatste ontwikkelingen in de modeindustrie? Meldt u aan voor de FashionUnited nieuwsbrief! Voeg u toe aan een netwerk van ondernemers, CEO's, ontwerpers, inkopers en andere modeprofessionals die de FashionUnited nieuwsbrief al ontvangen.

Coronavirus
Detailhandel
Lockdown
Retail