Belgisch ecolabel Stanley/Stella opent Antwerpse winkel

Sinds 1 augustus vindt je aan de Antwerpse Graanmarkt de Creative Store van Stanley/Stella. Het Belgisch modemerk bedrukt er je duurzame sweater waar je bij staat. FashionUnited nam een kijkje en sprak tussendoor met pr-manager Bruno Van Sieleghem.

Niet alleen de sweaters, polo’s, T-shirts en broeken zijn milieuvriendelijk, ook de inrichting is eco, met meubels en vloeren van gerecycleerd hout. Locatie is het imposante historische pand van de vroegere Banque De L'union Anversoise aan de Graanmarkt, goed voor 650 vierkante meter die voor een keer niet gevuld zijn met winkelrekken, een grote stock of kassa’s. Wel hangt er een beperkt aantal samples dat je kan keuren en betasten.

Belgisch ecolabel Stanley/Stella opent Antwerpse winkel

Touchscreens en sms’jes

Shoppen gebeurt via de centrale touchscreens waar je ontwerp, kleur en print aanduidt en vervolgens betaalt. Eens besteld, wordt het item ter plaatse bedrukt of geborduurd. Als jouw item aan de beurt is, krijg je per sms een uitnodiging om zelf het productieproces te volgen in het atelier. Een ander sms'je verwittigt je als de bestelling klaar is. Wachten kan in de bar of buiten op het terras met een biodrankje of -hapje.

Bescheiden lancering

De opening van de shop op 1 augustus was een zogenaamde ‘soft launch’, de toeters en bellen zijn voor later: ”We willen er eerst zeker van zijn dat alles op rolletjes loopt. We halen ondertussen alle foutjes uit het computersysteem – er zijn zoveel combinatiemogelijkheden dat we die onmogelijk allemaal op voorhand konden checken. Oorspronkelijk was de opening al voorzien in het voorjaar van 2017, alles was klaar, maar het digitale platform was nog niet wat het moest zijn”, legt pr-manager Bruno Van Sieleghem uit.

Belgisch ecolabel Stanley/Stella opent Antwerpse winkel

Stanley/Stella wil met z’n eigenzinnige werkwijze de mode-industrie heruitvinden. De ruimte die ze op deze manier overhouden, wordt opengesteld voor workshops, al dan niet spontane dj-sets en optredens en co-working. “Stanley/Stella is een lifestyle concept en creatieve hub”, vertelt Van Sieleghem. “Zo zullen we regelmatig samenwerken met internationale en nationale artiesten en designers. Er zullen collabs en events opgezet worden met jonge of lokale kunstenaars, artiesten en creatievelingen. Onze ruimte staat open voor lezingen, concerten, vernissages... Dat kan ook heel spontaan gaan, dat we een DJ-set pas een uurtje ervoor aankondigen op Facebook... Bedoeling is die creatieve sfeer te delen met de bezoekers.”

Reclamekleding

Achter de schermen is Stanley/Stella al vijf jaar actief als producent van mooie, duurzame kleding om te laten bedrukken, in plaats van het doorgaans vormeloze logo-T-shirt. "Jean Chabert, onze CEO, verkocht aanvankelijk goedkope T-shirts om reclame op te drukken. De pasvorm en kwaliteit liet echter te wensen over en dus startte hij Stanley/Stella: een betere snit, milieuvriendelijke materialen en mooie prints, wel iets duurder maar ook duurzamer”, aldus nog Van Sieleghem.

Belgisch ecolabel Stanley/Stella opent Antwerpse winkel

Creativiteit boven

In de Antwerpse winkel zijn de prints wel vooraf bepaald, door het creatief team of een van de gastontwerpers. Creativiteit wordt hier hoog in het vaandel gedragen, zo staan er samenwerkingen met (inter)nationale artiesten en designers op de planning en staat het merk open voor elke spontane creatieve input van buitenaf. "Het is niet de bedoeling dat je naar ons komt met een USB-stick met je eigen print ontwerp, we hebben een creatief team in huis dat bepaalt welke opdruk op een bepaald item past, daaruit kan de klant kiezen. Elke maand komen er nieuwe ontwerpen en we moedigen samenwerkingen aan, met wie daar zin in heeft. Wat in de rekken hangt, dient om de prints en modellen op voorhand te bekijken. Dat je het atelier kan bezoeken terwijl je sweater, T-shirt of broek wordt bedrukt, is toch wel een unieke ervaring”, besluit de pr-manager.

Stanley/Stella, Graanmarkt 2a in Antwerpen. De winkel is open van 12 tot 20 uur of te vinden via stanleystella.com.

FashionUnited.be publiceert na de officiële persopening in september een achtergrondartikel, waarin onze auteur spreekt met de eigenaren.

Beelden: Stanley/Stella

 

Related Products

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN