• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • België verstrengt: Winkelen alleen nog op afspraak

België verstrengt: Winkelen alleen nog op afspraak

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

België scherpt de coronamaatregelen aan. De niet-essentiële winkels mogen vanaf zaterdag 27 maart alleen nog klanten ontvangen op afspraak, zo meldt premier Alexander de Croo tijdens een persconferentie op woensdagmiddag.

Funshoppen wordt hiermee ontmoedigd, zo wordt gemeld tijdens de persconferentie. Bij het winkelen op afspraak is het mogelijk één extra persoon mee te nemen, maar deze moet wel onder hetzelfde dak wonen als degene die de afspraak heeft gemaakt. De verstrenging van de maatregelen geldt voor vier weken, zo meldt De Croo.

Naast het winkelen op afspraak dat wordt ingevoerd, zal er vanaf maandag geen contactonderwijs zijn in lager, secundair en hoger onderwijs. Kleuterscholen blijven echter nog wel open. Niet-medische contactberoepen zoals kapper en schoonheidssalons moeten ook weer sluiten. De vierde aanscherping betreft de buitenbubbel, het maximum aantal personen waarmee men zich in het openbaar mag begeven wordt teruggebracht van 10 naar 4 personen.

Modewinkels kunnen open blijven, maar alleen op afspraak

Brancheorganisatie Mode Unie reageert in een persbericht opgelucht dat winkelen op afspraak mogelijk wordt gemaakt binnen de strengere bronmaatregelen. “Een grote opluchting voor de zelfstandige modesector. Ook het feit dat de vraag van Mode Unie voor het shoppen met twee ingevoerd wordt, is een opsteker voor de sector”, stelt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie, in een persbericht. “Hoewel we zeer blij zijn dat we geen derde keer onze winkel deuren moeten sluiten, is dit in geen geval enkel maar goed nieuws. Modewinkels hebben steeds veilig gewerkt met de strenge maatregelen die ze al opgelegd kregen en krijgen daarbovenop nu nog eens extra voorwaarden om de deuren te mogen open houden. Zo wordt rendabel ondernemen niet makkelijk. Er moeten dus oplossingen komen”, aldus Delanghe.

Mode Unie roept dan ook op tot extra ondersteuning van modehandelaren. De brancheorganisatie denkt dan aan een aanpassing van het Vlaams Beschermingsmechanisme, zodat deze regeling voor meer ondernemers toegankelijk wordt. Ook wil Mode Unie een verlenging van de regeling betreft tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Het besluit van de Belgische overheid komt na de stijging van de coronabesmettingen. De Croo geeft aan te kiezen voor een korte periode van strenge maatregelen in de hoop de cijfers te doen dalen. Eerder gingen nog geruchten dat winkels op drukke plekken gesloten moesten worden, maar uiteindelijk gaan alle niet-essentiële winkels vanaf zaterdag alleen op afspraak open.

Beeld: Archieffoto van Antwerpen, FashionUnited

Coronavirus
Lockdown