4 op de 10 winkels maken geen winst op koopzondag Antwerpen

Nadat Antwerpen officieel werd erkend als toeristisch centrum in maart van dit jaar, kon een koopzondag niet uitblijven. Deze kwam er dan ook aan het begin van september. Maar uit een onderzoek van Tareck Smeets, masterstudent Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, blijkt echter dat vier op de tien winkeliers geen winst maken op de zondag.

Smeets vroeg voor zijn studie 77 winkeliers uit Antwerpen naar hun mening over de koopzondag. Van de ondervraagden gaf 56 procent aan dat ze het liefst zouden willen dat de koopzondag verdwijnt of wordt aangepast. Daarnaast bleek dat de extra openingsdag voor veel winkels niet winstgevend is. “Het zijn vooral de grote winkelketens met meer dan zeven werknemers die de koopzondagen als positief beschouwen. Kleine handelaars zijn vaak minder positief,” vertelt Smeets aan de Gazet van Antwerpen.

Sven Nouten, werkzaam bij de ondernemersbelangenvereniging Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), bevestigt tegenover FashionUnited dat de koopzondag voor veel kleinere ondernemers nog niet rendabel is. “Van ondernemers krijgen we vooral te horen dat het moeilijk is om personeel te vinden dat op zondag in de winkel kan staan. Uiteindelijk komt het er dan vaak op neer dat de eigenaar deze taak op zich moet nemen, waardoor iemand soms een hele week aan het werk is.” Toch is Nouten van mening dat de koopzondag niet afgeschaft moet worden. In plaats daarvan pleit hij voor het aanpassen van de huidige koopzondag zodat ook zelfstandige winkeliers hiervan kunnen profiteren. “Een mogelijkheid is het koppelen van de koopzondagen aan evenementen in de stad, waardoor er gegarandeerd publiek op af zal komen. Daarnaast denken wij dat de koopzondag meer gepromoot moet worden, ook over de grens in Duitsland en Nederland,” aldus Nouten.

Ondanks dat het officieel niet verplicht is om mee te doen aan de koopzondag, ervaren sommige ondernemers dit wel zo. “In de week met een koopzondag werk ik zeven dagen in de week. Maar ik moet wel meedoen. Want in de weekenden met een koopzondag daalt mijn omzet op zaterdag. Mensen stellen hun aankopen gewoon een dag uit,” vertelt Julie de Cuyper, eigenaresse van By Julie, aan de Gazet van Antwerpen. De Cuyper schat de extra omzet in een weekend met een koopzondag op ongeveer 200 tot 300 euro. “Toch ben ik er blij mee, want in een crisistijd helpen alle kleine beetjes,” aldus de onderneemster.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN