• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • 13 procent meer winkeldiefstallen tijdens donkere wintermaanden

13 procent meer winkeldiefstallen tijdens donkere wintermaanden

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het zal niet wereldschokkend nieuws zijn, maar het is wel iets voor de winkelier om rekening mee te houden: in de donkere maanden is de kans op winkeldiefstal na 17.00 uur 13 procent hoger dan in de zomermaanden. De brancheorganisatie NSZ deed een analyse op basis van gegevens uit de jaren 2014 en 2015 en kwam tot deze conclusie.

Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, is daarom van mening dat er in de winkelstraten in de maanden oktober tot en met maart systematisch meer politie moet worden ingezet. Daarnaast pleit NSZ voor een snelle invoering van de winkeldiefstalboete, die de handelaar toelaat om letterlijk en figuurlijk af te rekenen met winkeldieven. In Nederland wordt een dergelijke boete al opgelegd: bij winkeldiefstal betaalt de dief een boete van 181 euro op voorwaarde dat er officiële aangifte wordt gedaan bij de politie.

Deze winkelboete heeft In Nederland twee positieve gevolgen. Het aantal winkeldiefstallen is gedaald en de winkelier voelt zich eerder geneigd aangifte te doen, omdat de dader ook echt gestraft wordt en de schade wordt vergoed.

Lees ook: Moet de sperperiode worden afgeschaft?

boete
Winkeldiefstal