• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • 1 op 10 Belgische winkelpanden staat leeg

1 op 10 Belgische winkelpanden staat leeg

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Door een lichte stijging staat nu bijna 1 op de 10 Belgische winkelpanden leeg. Dit komt neer op 20.000 panden volgens een onderzoek van Locatus. Dit is het tiende jaar op een rij dat de leegstand toeneemt.

Vooral veel café’s, damesmode winkels en restaurants komen leeg te staan. Onder de verschillende types, groeit de structurele leegstand het hardst. Langdurige, aanvangs- en frictie leegstand krimpen procentueel of blijven gelijk.

In de grote steden ligt het percentage het hoogst, rond de 15 procent. Periferie zoals winkelboulevards ligt een stuk lager dan het landelijk gemiddelde met maar 6 procent. Met 5,6 procent leegstand doen shoppingcenters het nog relatief goed.

In 2016 verdwenen ruim 1500 winkelpanden in België vanwege het ombouwen naar een woonpand of door afbraak. Ondanks dat is de leegstand procentueel gestegen. “Er wordt in België duidelijk meer gebouwd dan de markt kan absorberen,” zegt Gerard Zandbergen, CEO van Locatus. “Om de nieuwbouw te compenseren zouden veel meer winkelpanden uit de voorraad genomen moeten worden dan nu gebeurt, om de krimpende retailmarkt bij te houden.”

Beeld: FashionUnited

Leegstand