• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Werknemers ontevreden over mode CAO

Werknemers ontevreden over mode CAO

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Een meerderheid van de werknemers in de mode- en sportdetailhandel wil nieuwe CAO-onderhandelingen. Dit blijkt uit een opinieonderzoek dat afgelopen week is uitgevoerd door Intomart GFK, in opdracht van FNV. Van de 351 ondervraagden steunt 66 procent de vakbond in de wens de onderhandelingen over de mode- en sport CAO te heropenen. Gemiddeld 16 procent van de ondervraagden is tevreden met het huidige akkoord. Met het onderzoek hoopt FNV de onderhandelingen over de Mode- en sport CAO te kunnen heropenen.

Volgens Mitex-woordvoerder Paul te Grotenhuis is Mitex door FNV niet geïnformeerd over het onderzoek. "Wij vragen ons af in hoeverre het onderzoek representatief en indicatief is," zegt hij. Verder laat hij weten geen interesse te hebben in het heropenen van de onderhandelingen: "We hebben een CAO, dus de onderhandelingen zijn voorbij."

In het huidige akkoord, afgesloten door de werkgevers in de mode- en sportbranche (verenigd in Mitex) en vakbond de Unie, worden de toeslagen op koopavonden en in het weekend afgeschaft. Volgens het onderzoek is 43 procent van de ondervraagden hierover ontevreden tot zeer ontevreden. Slechts 10 procent is het eens met het voorstel. 58 procent is voor het voorstel van FNV Bondgenoten om de toeslagen te handhaven of, mocht dit niet haalbaar zijn, een goede compensatieregeling en een extra loonsverhoging.

Vrijwel de helft van de ondervraagden (49 procent) is het met FNV Bondgenoten eens dat er geen ruimere bandbreedte mag komen voor de flexibele inzet van werknemers. Nu kan iemand met een 7,5 uur contract tussen de 1,5 en 13,5 uur worden ingezet. De verruiming van de werktijden in het akkoord leidt er verder toe dat er voor overwerk tot 10 uur per dag en tot 45 uur per week geen toeslag wordt uitgekeerd, waarover 51 procent van de ondervraagden ontevreden tot zeer ontevreden blijkt. Het voorstel van FNV Bondgenoten om overwerk te belonen boven 9 uur per dag en 38 uur per week wordt gesteund door 53 procent. Het onderzoek is uitgevoerd door Intomart GFK in de week van 16 oktober.

CAO
fnv vakbond
Mitex