Webinar: Webshops en nieuwe regels btw
bezig met laden...
De modesector is in volle transformatie. De klassieke winkelervaring wordt aangevuld met online shopping via eigen webshops of online platformen. Producten dienen snel over de grenzen heen geleverd te worden, en consumenten verwachten gekochte goederen terug te kunnen sturen indien deze niet aan de verwachting voldoen.
Waar en hoe btw betalen is niet voor de hand liggend.
Komt er nog bij dat de btw-wetgeving rond e-commerce vanaf 1 juli 2021 grondig zal wijzigen.
Hoog tijd om de wijzigingen en hun impact op de online verkopen te duiden.
E-commerce: wijzingen per 1 juli 2021
1. Online verkopen binnen de EU
Vandaag moet u als online verkoper van producten aan particulieren binnen de EU, btw afdragen in het land van de consument indien een bepaalde omzetdrempel is overschreden (of u er vrijwillig voor opteert) en een btw-conforme factuur uitreiken. Hierdoor moeten heel wat bedrijven die online actief zijn over meerdere btw-nummers beschikken om de btw correct te kunnen afdragen.
Vanaf 1 juli 2021 zal u in principe steeds btw moeten aanrekenen van het land van de consument.
De nieuwe btw-wetgeving voorziet wel in een vereenvoudiging. De btw, die betaald moet worden in het land van consumptie, kan gerapporteerd worden in één btw-aangifte, in te dienen in het land van de verkoper: de One-Stop-Shop-aangifte (OSS). Bij toepassing van de OSS, hoeft u in principe geen facturen meer uit te reiken voor verkopen aan particulieren.
Worden goederen uitsluitend verstuurd vanuit uw land van vestiging (binnen de EU), dan kan u wellicht buitenlandse btw-nummers schrappen. Houdt u voorraden aan in meerdere EU-landen van waaruit de online verkopen gebeuren, dan zal u doorgaans de btw-nummers in deze landen moeten behouden.
Verkoopt uw bedrijf goederen vanuit een stock in een niet-EU land aan klanten in de EU, dan kunnen deze producten in een aantal landen momenteel ‘vrij van btw’ worden ingevoerd (indien hun waarde maximum 22 EUR bedraagt).
Vanaf 1 juli 2021 is er altijd btw verschuldigd (ongeacht de waarde van de zending).
Evenwel kan u als online handelaar gebruik maken van het nieuwe IOSS regime (One-Stop-Shop bij invoer) indien u zendingen invoert met een intrinsieke waarde van maximaal 150 euro. Deze optionele regeling betekent dat je btw moet afdragen over de verkoop in het land van de consument, via één EU btw-aangifte (IOSS-aangifte). De invoer zelf is vrijgesteld van btw en de invoerprocedure kan vereenvoudigd gebeuren.
Let wel: sinds 1 januari 2021 kwalificeren verkopen vanuit Groot-Brittannië aan particulieren in de EU ook als online verkopen vanuit een niet-EU land waarop de IOSS eventueel kan worden toegepast.
3. Verkoopplatformen
Verkoopplatformen die tussenkomen bij grensoverschrijdende online verkopen aan consumenten, zullen in bepaalde gevallen “geacht worden als leverancier op te treden”, en btw moeten aanrekenen van het land van de consument op de via het platform verkochte producten.
4. En dan nog de impact van Brexit op online verkopen
Tot 31 december 2020 moesten webshops UK of EU btw aanrekenen over online leveringen vanuit de EU naar de UK, naargelang de jaarlijkse drempel voor verkopen op afstand al dan niet GBP 70.000 overschreed.
Nu kwalificeren leveringen vanuit de EU naar Groot-Brittannië (GB) in principe als vrijgestelde uitvoeren.
De btw-behandeling en registratieverplichting in GB zal afhangen van de waarde van de zending (GBP 135 of minder), de locatie van de goederen op het tijdstip van levering (binnen of buiten GB) en de eventuele betrokkenheid van een online platform.
Wenst u meer informatie? Schrijf in op ons gratis webinar!
Dat de (nieuwe) btw-wetgeving rond online verkopen een complex gegeven is, leidt geen twijfel. Ook de modewereld ontsnapt er niet aan.
Om u wegwijs te maken in de nieuwe regelgeving, nodigen wij u graag uit op ons gratis webinar, op 30 maart, 10 – 11h.
Inschrijven kan via deze link.
Tijdens deze sessie overlopen we de nieuwe btw-regelgeving omtrent online verkopen (via eigen webshop of via bepaalde platformen), de impact van Brexit op de goederenstroom, en andere btw-aandachtspunten (retourzendingen, software, facturatieverplichtingen, …).
Bovenstaande wordt praktisch toegelicht vanuit het specifieke oogpunt van de mode-industrie.