Wat zal Melania Trump dragen tijdens de inauguratie?

Stonden mode-ontwerpers traditiegetrouw in de rij om de first lady te mogen kleden: voor aankomend presidentsvrouw Melania Trump lijkt de keuze toch wat beperkter te zijn. De first lady verscheen de afgelopen tijd in creaties van onder andere Dolce & Gabbana, Roksanda en Gucci, maar veel aanhangers van echtgenoot Donald Trump waren niet enthousiast over haar keuze voor buitenlandse labels. De aankomend president heeft namelijk altijd benadrukt hoe belangrijk hij het vindt om bedrijven van Amerikaanse bodem vooruit te helpen. Daarnaast lieten verschillende ontwerpers de afgelopen tijd weten niet bepaald warm te lopen voor het idee om Melania Trump te kleden voor de inauguratie. Lange tijd was de vraag dan ook: wie zal uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de jurk van de first lady?

Melania Trump wears Ralph Lauren for Inauguration Ceremonies. . #trump #melaniatrump

Een foto die is geplaatst door Catherine Kallon (@fashion_critic_) op

Wie zal Melania Trump gaan kleden voor de inauguratie?

Het ziet ernaar uit dat Melania Trump haar keuze uiteindelijk heeft laten vallen op ontwerpers Ralph Lauren en Karl Lagerfeld, bericht Women’s Wear Daily (WWD). Opvallend is dat Lauren tijdens de verkiezingen juist steun betuigde aan Donald Trump’s rivale Hillary Clinton, die overigens ook vaak verscheen in één van zijn ontwerpen. Het lijkt er echter op dat de ontwerper zijn eigen politieke voorkeuren aan de kant wil zetten en het kleden van Melania Trump juist ziet als een eervolle taak. Wat betreft Lagerfeld: hij heeft de gewoonte zich niet uit te laten over politiek. Of hij het kleden van Melania Trump puur ziet als werk of er ook symbolische waarde aan hecht, kan dus niet worden gezegd. Ook is nog niet bekend welk merk waarvoor Lagerfeld ontwerpt precies zal worden gedragen door de vrouw van Donald Trump: Chanel, Fendi of het gelijknamige Karl Lagerfeld?

Wat zal Melania Trump dragen tijdens de inauguratie?

De modewereld ‘kiest een kant’

Hoewel Lauren schijnbaar weinig moeite heeft zijn werk als ontwerper te scheiden van politiek, gaven ook genoeg ontwerpers aan niet met Melania Trump te willen werken en dus ook niet met haar echtgenoot te willen worden geassocieerd. “Ik heb totaal geen interesse in het kleden van Melania Trump. Persoonlijk zou ik mijn energie liever steken in het helpen van iedereen die wordt benadeeld door Donald Trump en zijn aanhangers,” liet Marc Jacobs bijvoorbeeld weten aan WWD. De Franse ontwerpster Sophie Theallet ging nog een stap verder en riep in een open brief ook andere ontwerpers op niet voor de first lady te werken. “Als een groot voorstander van diversiteit, individuele vrijheid en respect voor andermans leefwijze, zal ik me op geen enkele manier associëren met de aankomende presidentsvrouw en haar ook niet kleden. De racistische, seksistische en xenofobische uitspraken die haar man heeft gedaan tijdens zijn verkiezingscampagne gaan in tegen al onze gedeelde normen en waarden. Ik moedig mijn collega-ontwerpers aan hetzelfde te doen,” aldus Theallet.

En dan zijn er natuurlijk ook ontwerpers die geen enkel probleem hebben met het ontwerpen voor Melania Trump. Zo zei Thom Browne tegen WWD het volgende: “Uit respect voor de positie van presidentsvrouw van onze Verenigde Staten, zou ik het een eer vinden om te worden gevraagd iets te ontwerpen voor iedere first lady.” Ook onder andere Tommy Hilfiger, Diane von Furstenberg en Stefano Gabbana lieten weten er hetzelfde over te denken. De laatstgenoemde ontwerper plaatste op Instagram een foto om Melania Trump te bedanken voor het dragen van een zwarte jurk van het Italiaanse merk.

Ongeacht in wat voor kleding Melania Trump haar opwachting zal maken tijdens de beëdiging die vanmiddag om twaalf uur Amerikaanse tijd zal plaatsvinden, wat vaststaat is dat de ogen van miljoenen mensen op de president en zijn vrouw zullen zijn gericht. De kleding waarin de first lady zich over enkele uren hult, zal hoe dan ook nog lang worden herinnerd. Al was het alleen maar omdat de betreffende outfit een plek zal krijgen in het Nationaal Museum voor American History, naast de jurken van alle vrouwen die haar voorgingen.

Wat zal Melania Trump dragen tijdens de inauguratie?

Ook zal in de loop ter tijd nog moeten blijken hoe standvastig de ontwerpers echt zijn die zich nu zo fel hebben uitgesproken tegen alles wat met Donald Trump te maken heeft. “Ik denk dat ze binnen twee tot drie maanden toch in gesprek zullen gaan met Melania, want het is uiteindelijk toch mode,” zei ontwerpster Carolina Herrera in een interview met The Business of Fashion. “Je zult zien dat dan iedereen haar wil kleden. Ze representeert de Verenigde Staten.”

Op donderdag 19 januari bezocht de familie Trump al de militaire begraafplaats Arlington National Cemetery, als onderdeel van de presidentiële beëdiging van Donald Trump. Voor dit bezoek koos Melania Trump een knielange, zwarte jas van de New Yorkse ontwerpster Norisol Ferrari. In de namiddag (Europese tijd) werden alle geruchten omtrent de vermoedelijke keuze van Melania Trump bevestigd. Op weg naar de naar de traditionele dienst in de kerk St. John, werd de presidentsvrouw gezien in een lichtblauwe jurk van ontwerper Ralph Lauren.

Beeld (van boven naar beneden):

Foto 1: De familie Trump, via Ivanka Trump Facebook

Foto 2: Ralph Lauren, via Ralph Lauren Facebook

Foto 3: Karl Lagerfeld, via Karl Lagerfeld Facebook

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN