• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Wake up call: Millennials zijn niet de enige consument

Wake up call: Millennials zijn niet de enige consument

Door Jackie Mallon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Het is een boodschap van bronnen uiteenlopend van Stylus, die tijdens het recent georganiseerde Decoded Features Summit in New York vraagtekens plaatste bij onze obsessie met deze cash-poor generatie, tot de Verenigde Naties die dit jaar een rapport publiceerden dat stelt dat de populatie van alle landen de komende twee decennia naar verwachting zal groeien. Toch lijkt de boodschap nog niet te zijn doorgedrongen tot de wandelgangen van het retaillandschap.

Experts waarschuwen dat de retail haar focus niet enkel moet plaatsen op millennials maar ook op de generaties die respectievelijk voor en na hen komen. Marshall Cohen, hoofdanalist bij NPD Group, zegt hier het volgende over: “Het snelstgroeiende segment met de grootste vrije koopkracht, is de boomer generatie. Toch lijken marketeers zich nog steeds enkel op millennials te richten.” Visa Business and Economic Insights 2018 stelt dat consumenten ouder dan 55 verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van alle consumentenuitgaven en meer dan 70 procent van de welvaart in de Verenigde Staten. Bovendien houdt modebewust kopen voor Gen X niet op na 40, maar in media en marketing zijn ze ondergepresenteerd. Tot slot stelt Bankrate dat de hedonistische uitgaven van Gen X hoger zijn dan die van iedere andere generatie.

50+ consument hongerig naar mode

Vanwaar onze kortzichtigheid? Millennials hebben niet alleen een laag vrij besteedbaar inkomen maar zijn ook nog eens overal in de reclame-uitingen. Consumenten van boven de 55 zien zichzelf echter amper terug in de modeindustrie, waardoor ze hun geld elders uitgeven en zo verantwoordelijk zijn voor bijna 60 procent van alle uitgaven in de categorie vrije tijd en reizen. Ondanks dat deze demografische groep zo goed als afwezig is in mainstream mode- en beauty-advertenties, is ze wél heel erg geïnteresseerd in mode getuige Instagram. AdvancedStyle, een account dat is opgericht door Ari Seth Cohen, telt 248.000 volgers en heeft geleid tot de publicatie van verschillende stijlboeken waarin wordt getoond dat modebewustzijn niet aan leeftijd is gebonden. Accidental Icon Lyn Slater (577.000 volgers) was het evenmin eens met de streotypische representatie van oudere vrouwen en omschrijft zichzelf op haar blog als ‘’de vrouw die geen kleding koopt maar erin leeft, een originele stijl heeft zonder excentriek te zijn… Iemand die de kracht heeft om eruit te springen in een groep terwijl ze toch met plezier deel uitmaakt van een group.” En dan is er nog de New Yorkse Iris Apfel (1.1 miljoen volgers) die de hoofdrol vertolkte in een documentaire over haar leven en aan wie een Barbiepop werd opgedragen. Deze vrouwen zijn niet alleen stijliconen maar hebben daadwerkelijk culturele impact, dus waarom negeren merken dit?

Engage met Gen Z

Marketeers die hun bedrijf toekomstbestendig willen maken, zouden daarvoor ook meer aandacht moeten besteden aan de generatie consumenten aan de andere kant van het spectrum. Volgens Barkley 2018 geeft Gen Z in de Verenigde Staten gezamenlijk 143 miljard dollar (126 miljard euro) per jaar uit aan zichzelf, terwijl millennials blijven steken op 65 miljard dollar (57 miljard euro). Gen Z is opgegroeid in een tijd van economische instabiliteit en snelle innovaties in digitale technologie. Het resultaat is een generatie die ‘’resoluut, slim, pragmatisch en hardwerkend’’ is, zo schrijft Forbes. Daarnaast zijn ze ‘’op weg om in 2020 de grootste consumentengroep te zijn.” Ze zijn opgegroeid met technologie en daarom extreem verbonden, alert op recensies en reviews en daarnaast hebben ze grote invloed op de huishoudelijke uitgaven. Tot slot lijken ze tegen de online stroom in te zwemmen en juist de voorkeur te geven aan winkelen in fysieke winkels. Volgens Forbes ‘’leunt Gen Z meer op merken wanneer het gaat om het vormgeven van hun identiteit’’, dus hoewel ze momenteel meer informatie dan producten consumeren, zijn ze wel geïnformeerd. Dit is daarom de juiste tijd voor merken om te beginnen met het opbouwen van een relatie met deze generatie.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.com. Vertaling en bewerking: May-Anne Oltmans

Foto’s: Pixabay, FashionUnited.

boomer generatie
gen x
Gen Z
Millenials
ouderen
vijftigplussers