• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Waarom er anno 2019 grote mogelijkheden zijn voor plus size-modemerken

Waarom er anno 2019 grote mogelijkheden zijn voor plus size-modemerken

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |ACHTERGROND

Nu ‘zelfs’ Dolce & Gabbana plus size-mode verkoopt en body positivity online overal is, lijkt het taboe op grote maten verdwenen. Sterker nog, plus size is een gat in de markt. Dat is ook de tendens op modebeurs WFC Big Brands, voor merken met grotere maten, in het World Fashion Centre. Al zijn er ook uitdagingen voor de markt.

Officiële cijfers over de verkoop van plus size kleding zijn er niet, maar op Big Brands zijn de exposanten positief over de markt. Niet gek, want de afzetmarkt is groot. De meest voorkomende maat onder Nederlandse vrouwen is 42. 14 procent van de vrouwen draagt die maat. Gevolgd door 38 en 46 en daarna 44, 48 en 50.

Kleine kanttekening, deze cijfers zijn van 2015, toen modebrancheorganisatie Modint dit voor het laatst onderzocht. De kans dat nu méér vrouwen vallen in het segment plus size is aanzienlijk. Uit gegevens van het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat de Nederlandse vrouw steeds zwaarder wordt. Was het gemiddelde gewicht in 1981 nog 65 kilogram, in 2017 was dat 71,2.

Mike Cats, eventmanager van de beurs WFC Big Brands, ziet dat de markt in de lift zit. "Toen we drie jaar geleden begonnen stonden hier dertig stands, nu hebben we vijftig stands verkocht en staan er zo'n 110 labels. Ook zien we het bezoekersaantal alleen maar stijgen,” zegt hij terwijl hij over de beursvloer loopt. “De bezoekers zijn vooral eigenaren en inkopers van plus size-winkels, al komen er ook wel wat grotere multibrandstores hier.

Body positivity verandert de modebranche

Hoewel sommige grote modeketens jaren geleden al in het plus size-segment stapten - Mango met Violeta in 2014 en Bestseller met Junarose in 2013 - lijkt het sentiment rond plus size nu pas écht veranderd.

Zo liet H&M dit jaar twee vollere modellen zien in de reguliere badmodecampagne en loopt plus size-model Ashley Graham mee in de shows van Michael Kors. En dan zijn er natuurlijk nog de paspoppen die steviger worden. De poppen in de brandstore van Nike in Londen zijn daar het bekendste voorbeeld van.

Ook social media hebben invloed op de markt. Op Instagram is body positivity gemeengoed geworden. Kort gezegd draait dit erom dat vollere lichamen meer aandacht krijgen. Het zou normaal moeten worden om op social media, op tv en in tijdschriften vrouwen te zien met 'normale lichamen'. Bovendien ben je volgens deze beweging goed zoals je bent. Het is niet zo dat het leven pas begint als je een paar kilo slanker bent, dus stop met diëten en obsessief sporten. En met jezelf te verstoppen in ruimvallende, donkere kleding.

‘Een derde van de omzet moet uit plus size komen’

Dat meer modebedrijven plus size als een kans zien, blijkt wel op Big Brands. Op de beurs maken verschillende merken hun entree met een nieuw plus size-label. Onder hen Vero Moda met Vero Moda Curve en Tom Tailor met My true me.

Bestseller, het Scandinavische moederbedrijf van Vero Moda, had al de plus size-labels Junarose en Carmakoma, maar voelde dat er ruimte was voor nóg een label gericht op grotere maten. "Vero Moda Curve is meer gericht op trends en op jonge vrouwen. Daar was ruimte voor omdat je toch vaak ziet dat plus size focust op de volwassen vrouw. Nu kunnen jonge meiden er ook hip uitzien," zegt Joyce Smulder. Zij staat namens het label op de beurs.

Ook Tom Tailor merkte dat het tijd was om meer te doen met plussize. "We kregen er zelfs vragen over van retailers. Wehkamp bijvoorbeeld gaf aan dat er behoefte was vanuit consumenten. Dat kunnen ze natuurlijk precies zien aan de data," legt salesmanager Micha Deelen uit.

De ambities van Tom Tailor zijn dan ook groot. Deelen: "We willen natuurlijk groeien en de normale markt is redelijk verzadigd, maar in plus size zien we wel veel potentie. De komende drie jaar moet dan ook een derde van onze damesomzet uit plus size komen."

Op de vraag waarom Tom Tailor kiest voor een nieuw plus size-label en niet voor het uitbreiden van de bestaande lijnen, geeft Deelen twee redenen. "We hebben gemerkt dat het niet werkt om de normale lijn uit te breiden naar grotere maten. Het zijn namelijk heel andere maatvoeringen, vollere vrouwen hebben andere verhoudingen, daarom vertalen we de collecties niet één op één door."

De tweede reden: inkopers. "We hebben wel eens discussies met inkopers. Die zeggen dan dat ze niet willen dat de plus size-collectie hetzelfde is als de reguliere collectie. Maar denken zij dat het niet werkt of vinden consumenten dat? Ik denk dat plus size-consumenten gewoon hetzelfde willen dragen als andere consumenten."

Een dankbare sector

Naast lastige inkopers, kent de markt nog andere uitdagingen. Cats is positief over de plus size-branche, maar niet lyrisch. ”De hele confectie-industrie heeft het gewoon moeilijk, mensen kopen meer online en bij fast fashion ketens en jongeren geven hun geld eerder uit aan gadgets dan aan kleding. De plus size-branche kent die problemen ook."

Maar hij snapt wel dat steeds meer merken grotere maten verkopen. "We worden allemaal zwaarder en dat wordt steeds meer geaccepteerd. Gelukkig maar, tegenwoordig hoeven dames niet meer in gewaden te lopen en kunnen ze modieus voor de dag komen. Pasvormen worden namelijk steeds beter. Modemerken willen mee snoepen van de taart en dat is slim."

Ann Smets van het Belgische label Dresskini - een variant op de tankini - geeft nog een extra reden om in plus size te stappen. "Deze markt is zo fijn, heel dankbaar. Het is prachtig als vrouwen zeggen dat ze eindelijk weer kunnen zwemmen, dankzij mijn merk."

Foto’s: Yasmine Esser voor FashionUnited

Body Positivity
curvy
Dresskini
grote maten
Mike Cats
mode in grote maten
Plus Size
Tom Tailor
TRADEFAIRSEASON
vero moda curve
WFC Big Brands