Vuil en geur afstotend: Labfresh verhoogt standaard voor dagelijkse kleding
bezig met laden...
Rode wijn en een wit overhemd. Überhaupt rode wijn dat in contact komt met een kledingstuk. Waar het normaal gesproken game over is voor een wit overhemd, is dat bij Labfresh niet langer het geval. De vloeistof loopt er simpelweg vanaf zonder een vlek achter te laten. Het idee ontstond het tweeënhalf jaar geleden en inmiddels heeft het de derde kickstarter lopen die al binnen een uur helemaal rond was. Het doel was 15.000 euro, het bedrag staat nu al op 100.000 euro met nog dertig dagen te gaan. Hoog tijd om te bellen met mede-oprichter Lotte Vink over de plannen van het merk.
Op het moment van het interview zit Vink samen met haar partner, zowel zakenpartner als vriend, en de andere collega’s van Labfresh in Bali. “Het begon 2,5 jaar geleden met dat we graag iets nieuws wilden doen in de mode en nu zitten we met 13 man op Bali,” lacht ze. Samen met Kasper Brandi Petersen, die ooit mede-oprichter was van The Cloakroom, wilde ze iets innovatiefs op de markt brengen. “Er is veel innovatie en er zijn veel technologieën, maar bij dagelijkse kleding was de laatste innovatie in de jaren vijftig met non-iron.”
- Overhemden, T-shirts en polo’s
- Garanderen dat vlekken door op watergebaseerde stoffen of semi-vloeistoffen worden geweerd
- Producten met olie vlekken moeten gewassen worden
- Producten hebben garantie voor bescherming tot dertig keer wassen op dertig graden
- De producten zijn tot 100 keer wassen geur afstotend
Daarom ging het stel kijken naar welke technologieën al beschikbaar waren en hoe ze deze op katoen konden gebruiken. Uiteindelijk kwamen ze uit bij een vuilafstotend overhemd, wat de oprichters vaak demonstreren met het gooien van rode wijn naar de ander. Het eerste product ging op Kickstarter en binnen een maand werd 150.000 euro opgehaald. “Kickstarter is voor ons ideaal want daar zijn de early adopters en voornamelijk mannen aanwezig. Ook weet je meteen dat er vraag is vanuit de doelgroep en je hebt de financiën om je eerste order te zetten.” Het overhemd dat toen gelanceerd werd, is inmiddels al bij de derde versie. Het is niet alleen vuilafstotend maar ook geur afstotend (bij geuren die op basis van bacteriën ontstaan) waardoor ook zweetgeuren niet blijven hangen. “We zijn continu aan het verbeteren. Het eerste overhemd was bijvoorbeeld off-white omdat de chemicaliën om te bleken niet matchen met de chemicaliën om het vuilafstotend te maken.” Inmiddels heeft het merk de eigen FreshCore technologie.
Ook werkte Labfresh bij het eerste overhemd nog met stoffen die ze inkochten, terwijl ze nu samenwerken met de fabric mill waar ze samen met technologiepartners de stof zelf ontwikkelen. Tests worden uitgevoerd met de chemicaliën en de diktes van de stof om tot het perfecte eindresultaat te komen. Labfresh wil dan ook de standaard voor dagelijkse kleding verhogen en vernieuwen. “We willen veranderen wat we kunnen verwachten van onze kleding. We willen kleding die langer meegaat dan normaal.” De kleding van Labfresh wordt gemiddeld pas na 3,5 keer dragen gewassen. En met de ontwerpen die in diverse kleuren verkrijgbaar zijn, is de klant de hele week voorzien. Het merk volgt geen trends, maar introduceert wel nieuwe kleuren in de seizoenen. Zo zijn er mannen die van elk product alle kleuren in hun kast hebben hangen.
Het interview gaat verder onder de video
Labfresh zet met innovatieve producten nieuwe standaard voor dagelijkse kleding
De polo is de derde lancering van Labfresh, maar de ontwikkeling duurde langer dan het merk had gewild geeft Vink desgevraagd toe. “De grootste uitdaging is het werken met partners. We zijn als start-up lean and mean, maar het testen met andere bedrijven kan lang duren.” Uiteindelijk wil het merk een volledige collectie in het assortiment hebben zodat een ongeluk met wijn voor de hele outfit veilig is. “Het is het gemak voor de man.” Niet voor de vrouw? “We maken nu echt alleen producten voor mannen. Vrouwen zijn online minder loyaal en willen toch vaak elke dag wat anders aan. Een man kan elke dag in een wit overhemd naar zijn werk.” Vink vertelt dat het een bewuste keuze was en dat er veel keuzes op het pad komen van het merk. “Het is een uitdaging. Het is soms makkelijker om ja te zeggen, maar waar je nee tegen zegt is vaak veel belangrijker.” Maar waar heeft Labfresh dan bijvoorbeeld nee tegen gezegd? “Ons product zou het in de horeca heel goed kunnen doen, maar we hebben bewust nee gezegd tegen B2B want dat is een heel ander businessmodel. Ook hebben we nee gezegd tegen wholesale omdat het belangrijk is dat het verhaal achter het product wordt verteld.”
Wholesale staat op dit moment niet op de planning, maar een kleine retailervaring heeft het merk wel opgedaan met de pop-up vorig jaar aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam. “Dat was goed om te doen. Vooral om de shirts en de fits op de mannen te zien. Sommige mannen kwamen ook langs, niet om iets te kopen, maar gewoon om hoi te zeggen. Dat was wel heel schattig.” Labfresh realiseert zich wel dat stenen winkels belangrijk blijven in de mannenmode. “Tachtig procent van de mannenmode wordt in winkels verkocht, dus het is wel iets waar we naar kijken.” Het nieuwe kantoor op de Brouwersgracht krijgt dan ook een showroom zodat de mannen toch naar een fysieke plek kunnen komen. “Dat is een manier om te kijken of het werkt.”
Dat het idee van Labfresh aanslaat mag duidelijk zijn met meer dan 30.000 klanten de afgelopen tweeënhalf jaar verspreid over 98 landen. Voordat de derde kickstarter live ging had het bedrijf al 2 miljoen aan kapitaal binnengehaald, mede dankzij een verschijning op de Deense versie van Dragon’s Den waar start-ups hun idee pitchen. Met de drie producten in het huidige aanbod is er nog genoeg ruimte om te groeien voor Labfresh, maar wel met het motto “Wash Less. Wear More. Buy Less.”
Oprichters Kasper Brandi Petersen en Lotte Vink
Beeld: Via Labfresh