• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • VN-alliantie voor duurzame mode opgericht

VN-alliantie voor duurzame mode opgericht

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

De VN-alliantie voor duurzame mode (UN Sustainable Fashion Alliance) werd vorige week gelanceerd. Het bondgenootschap werd opgericht tijdens de United Nations Environment Assembly (UNEA) in Nairobi, Kenia en heeft als doel de milieu- en sociaal-destructieve praktijken van mode een halt toe te roepen. Dit maakt het bondgenootschap bekend middels een persbericht.

De VN-alliantie voor duurzame mode hoopt de samenwerking tussen verschillende VN-organen te verbeteren en creëert een gemeenschappelijk platform waar een groot aantal actoren, die werken aan het verduurzamen van mode, samenkomen en met elkaar in dialoog gaan.

Een verbeterde samenwerking tussen VN-organen is volgens de UN Sustainable Fashion Alliance erg nodig. De mode-industrie is de op een na grootste verbruiker van water, genereert ongeveer 20 procent van het afvalwater in de wereld en geeft jaarlijks een half miljoen ton synthetische microvezels vrij in de oceaan. Fast fashion is een groot probleem. De gemiddelde consument koopt 60 procent meer kledingstukken dan 15 jaar geleden, terwijl de gekochte kledingstukken maar half zo lang meegaan.

Duurzame mode heeft niet alleen invloed op het milieu, maar heeft ook enorme sociale gevolgen. Het vergroenen van de keten creëert nieuwe banen en kansen voor plattelandsarbeiders, met name kleine boeren of mensen die in de bosbouw werken. "In het licht van de groeiende bedreigingen voor het milieu, is er een dringende noodzaak om onze consumptie- en productiesystemen radicaal te veranderen. Hierin speelt het verduurzamen van de mode-industrie een cruciale rol" verklaart Naoko Ishii, CEO en voorzitter van de Global Environment Facility over de oprichting van de UN Sustainable Fashion Alliance.

Duurzame mode
Global Environment Facility
UN Sustainable Fashion Alliance
VN-alliantie voor duurzame mode