Veilig winkelen in Amsterdam
bezig met laden...
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft deze week in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) aan het winkelgebied Kalverstraat/Nieuwendijk in Amsterdam een tweede ster uitgereikt. Samen met Geert Vermeer, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) plaatste de minister in het winkelgebied een stoeptegel met daarop de tweede ster. ”Een duidelijk signaal voor ondernemers, medewerkers én klanten dat dit een veilig winkelgebied is,” zegt Hans Verweij van het HBD. Hij vertelt dat in het populaire Amsterdamse winkelgebied onder meer Roemeense politieagenten zijn ingezet om uit dat land afkomstige criminelen en zakkenrollers op te pakken en dat ondernemers en medewerkers cursussen hebben gevolgd om diefstal en zinloos geweld in hun zaak tegen te gaan.
Uit een recente enquête onder ondernemers blijkt dat het nemen van dergelijke collectieve maatregelen effect heeft, de veiligheidsproblemen worden minder. Bovendien zijn de kosten per bedrijf lager. Ter Horst heeft 350.000 euro extra toegezegd om met name bedrijventerreinen aan het keurmerk te helpen. Dat geld komt op de 300.000 euro per jaar die voor de eerste projectperiode, met een looptijd van drie jaar, beschikbaar was.
Winkelgebieden en bedrijventerreinen krijgen het Keurmerk Veilig Ondernemen met één ster als de ondernemers, de gemeente, politie en brandweer afspraken maken over veiligheid en die vastleggen in een overeenkomst. Ze krijgen een tweede ster als er ook afspraken worden gemaakt over de omgeving van het winkelgebied of bedrijventerrein, bijvoorbeeld over parkeergarages of fietsenstallingen in de buurt. Een derde ster volgt als minstens 60 procent van de ondernemers ook specifiek aandacht besteedt aan de veiligheid in de eigen winkel of het eigen bedrijf zelf.
Sinds de start van het KVO zijn aan 163 winkelgebieden en 170 bedrijventerreinen sterren toegekend. De aandacht gaat vooral uit naar problemen zoals inbraak, winkeldiefstal, gevoelens van bedreiging en onveiligheid en overlast van groepen jongeren.