USA Dawgs klaagt Crocs aan om onrechtmatige patenten

Schoenenmerk USA Dawgs heeft een aanklacht ingediend tegen achttien werknemers van Crocs. Onder hen bevinden zich de oprichters van het merk en zowel huidige als voormalige directeuren en managers. Volgens USA Dawgs heeft Crocs patenten aangevraagd waardoor het een monopoliepositie heeft verkregen op de markt.

Volgens de aanklager kan Crocs dankzij de verkregen patenten zelf de prijzen op de markt bepalen, wat voor consumenten betekent dat zij in totaal 1 miljard dollar (0,9 miljard dollar) meer hebben betaald dan rechtmatig zou zijn. De achttien aangeklaagde Crocs medewerkers zouden hierdoor volgens USA Dawgs gezamenlijk 350 miljoen dollar (309 miljoen euro) hebben verdiend op onrechtmatige wijze. Tevens loopt ook nog een andere door USA Dawgs aangespande rechtszaak tegen Crocs. Deze aanklacht is gericht tegen Crocs-oprichter Scott Seamans, die volgens USA Dawgs op onrechtmatige wijze zijn patenten heeft verkregen waarmee hij later leningen bij banken afsloot. Later klaagde Crocs retailers aan die volgens hen in strijd opereerden met deze patenten.

”We gaan aan de jury bewijzen dat Crocs niets zelf heeft uitgevonden en dat de strategie van hun directieleden en managers bewust was gebaseerd op frauduleuze patenten die nooit hadden mogen worden uitgegeven,” zegt USA Dawgs CEO Steven Mann in een persbericht. USA Dawgs’ Chief Legal Officier Mitchell Shapiro vult aan: “De directieleden en managers van Crocs die wisten, of hadden moeten weten, dat de patenten niet rechtsgeldig waren en zullen persoonlijk aansprakelijk gesteld moeten worden voor de schade die Dawgs heeft geleden. Deze wordt geschat op honderden miljoenen dollars.”

Een woordvoerder van Crocs wilde tegenover Footwear News schriftelijk reageren op de aantijgingen, en noemt de aanklacht een persoonlijke aanval op de aangeklaagde Crocs’ medewerkers. “De claims in deze aanklacht zijn niet nieuw; eigenlijk is het een herhaling van dezelfde ongegronde beschuldigingen die in 2012 al werden gemaakt nadat Crocs een aantal rechtszaken had gewonnen van diverse personen die inbreuk hadden gemaakt op het intellectueel eigendomsrecht.” Het bedrijf is dan ook van plan de “ondoordachte aanklachten vigoureus te gaan bestrijden.”

Beeld: Crocs Nederland Facebook

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN