• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Tweedehands celebrity-kleding, een nieuw businessmodel?

Tweedehands celebrity-kleding, een nieuw businessmodel?

Door Don-Alvin Adegeest

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |OPINIE

Er is een nieuw hoogtepunt (of dieptepunt) bereikt in onze door celebrity bezeten samenleving. Het volgen van iedere handeling van onze favoriete beroemdheden op sociale media volstaat niet meer; we willen nu ook hun gedragen kleding bezitten. De Kardashian-Kloset, een collectie tweedehandskleding gedragen door de beruchte Insta-beroemde Kardashian familie, biedt uitkomst. Het enige verschil tussen de gedragen stukken van de Kardashian, Kardashian-Jenner en Kardashian-West zusters zijn de merken waar ze van afkomstig zijn.

De Kardashians kiezen niet voor de geijkte manier om gedragen kleding van de hand te doen. Zo worden The Real Real en Vestiaire Collective, twee online marktplaatsen voor tweedehands, nauwelijks of nooit-gedragen tweedehands luxe mode, door de Kardashians genegeerd. Ook donaties zijn er niet bij. Deze dames hebben van hun mode overschot een nieuw zakelijk model gemaakt.

Volgens de website en webshop is de Kardashian Kloset een “luxe designermode doorverkoopsite die modieuze en mooie kleding uit de beroemde Kardashian-Jenner familie garderobes toegankelijk maakt voor iedereen”.

Het omschrijft de stukken als items die door ieder lid van de familie hoogstpersoonlijk zijn geselecteerd en nu verkrijgbaar zijn voor het publiek. “Ons doel met Kardashian Kloset is om een deel van de Kardashian-Jenner familie lifestyle te delen door jou de kans te bieden unieke items te bezitten, terwijl we daarmee tegelijkertijd duurzaamheid stimuleren.”

Uit de Kloset, zo die van jou in

Maar wat kost een tweedehands item van de Kardashians? En wat zijn er allemaal voor pareltjes verkrijgbaar? Een zwart polyester en viscose blouse met details van kant en ruches van Roberto Cavalli, ooit van Kim Kardashian-West geweest, kost 2.600 dollar. Hij is weliswaar splinternieuw, met de etiketten er nog aan. En minjurk met open weefsel van Martin Margiela is met 600 dollar een koopje. Een Gucci pak van ivoren brokaat, ooit door momager Kris Jenner gedragen, is voor 1.600 dollar verkrijgbaar. De blazer bevat zwart fluwelen banden, zakken en een enkele knoopsluiting en de broek loopt ietsjes uit. De Featured Collection van Kylie Jenner bestaat voornamelijk uit tassen en accessoires, waaronder een zilveren diamanté rugzak van Chanel voor 5.000 dollar. Voor een paar oranje met witte gympen, ook van Chanel, wordt 500 dollar gevraagd. De conditie van de items wordt respectievelijk met ‘als nieuw en ‘uitstekend’ aangeduid.

De website is merkbaar minder gestileerd dan alle andere Kardashian websites, apps of sociale media kanalen. Voor alle looks is een ogenschijnlijk gedateerd mannequin gebruikt, die er mogelijk even moe en afgeleefd bijstaat als een aantal van de aangeboden items. Wie op hoogwaardige luxe items rekent komt bedrogen uit. De website lijkt eerder afgestemd op designer joggingpakken dan stijlvolle designerstukken, hoewel de sjiekste items afkomstig zijn uit de kast van Kris Jenner, waaronder een vrij ingetogen jumpsuit van Max Mara in een wollen ruit en een eenvoudige jurk van Celine met ritsen op de schouders.

Circulaire mode haalt nog steeds voorpaginanieuws

Deze week kondigde Burberry een samenwerking aan met The Real Real in een poging haar klanten te stimuleren om “alle beschikbare opties te overwegen als zij hun garderobes een update willen geven,” aldus Pam Batty, Vice President Corporate Responsibility, in een persbericht.

Circulaire mode is zeker financieel levensvatbaar, met veel nieuwe business modellen die opduiken, waaronder verhuur, abonnement-verhuur en hervatting. Een rapport dat dit jaar door Fashion for Good en Accenture werd uitgebracht onderzoekt de economische aspecten van circulaire modellen op kledingniveau om te kunnen bepalen welke modellen financieel aantrekkelijk zijn. Het luxe circulaire modemodel lijkt op basis van de resultaten de grootste kansen te bieden en de Kardashians weten als geen ander van iedere gelegenheid een monetaire transactie te maken.

Maar wees gewaarschuwd: alle aankopen zijn definitief. Retour, wisselen of annuleren zijn niet toegestaan.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking: Wendela van den Broek

Foto: Kardashian Kloset website

Circulariteit
KARDASHIAN
Kardashian-Kloset
Kim Kardashian
Tweedehands