• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Tweede editie Fashion Open Studio 2018 heeft als doel wereldwijde transparantie in de mode-industrie

Tweede editie Fashion Open Studio 2018 heeft als doel wereldwijde transparantie in de mode-industrie

Door Marjolein Stormezand

loading...

Fashion

Fashion Open Studio 2018, een initiatief van non-profitorganisatie Fashion Revolution, breidt uit. Dit jaar komen tijdens de Fashion Revolution Week van 23 tot 29 april in verschillende wereldsteden kopstukken bijeen om met elkaar hun praktijkervaring en visie op duurzame mode te delen. Het doel van de week is de mode-industrie transparant te maken. Dat meldt de organisatie middels een persbericht.

Fashion Open Studio 2018, het initiatief dat vorig jaar in het leven werd geroepen en ditmaal groter wordt opgezet, zal op verschillende plekken worden uitgevoerd. In hoofdsteden van Shanghai en Melbourne tot aan Londen en Los Angeles gaan een breed scala aan ontwerpers en modemerken, waaronder Stella McCartney, Phoebe English, Christopher Raeburn, Community Clothing, John Alexander Skelton, Roberts | Wood, OneByMe, Katie Jones, Kepler London, Elvis & Kresse x Burberry Foundation en Vivienne Westwood in gesprek over de (duurzame) toekomst van mode. Naast de gesprekken vinden er workshops en andere evenementen plaats.

De duurzaamheidsweek wordt in Londen afgetrapt met een lezing van Patrick Grant, oprichter van Community Clothing. Hij geeft antwoord op de vraag hoe hij probeert de Britse mode- en textielindustrie nieuw leven in te blazen. Hij wordt vergezeld door Caren Downie (ex Topshop, Asos en Finery London) die onlangs ByOcular, een merk ‘Made in Britain’, heeft gelanceerd.

De rest van de week komen op het evenement in Londen sprekers uit verschillende hoeken van de industrie aan het woord. De Burberry Foundation praat bijvoorbeeld over zijn partnerschap met Elvis & Kresse. Samen proberen zij het afval van kleding op een innovatie manier een tweede leven te geven. Andere namen zijn Emily Tilden-Smith, van het toonaangevende advocatenkantoor Baker McKenzie, die vertelt over de toenemende vraag van consumenten naar transparantie rondom werknemersrechten. Fashion Open Studio-curator Tamsin Blanchard zal in gesprek gaan met Sarabande-ontwerpers John Alexander Skelton en Roberts | Wood over het begrip slow fashion.

De week wordt door ontwerpersduo OneByMe afgesloten met hun OneLab Launch Party, een sociale onderneming die mensen aanmoedigt om hun eigen kleding te maken die past binnen de circulaire economie.

Tamsin Blanchard, curator bij Fashion Open Studio, zegt in het persbericht uit te kijken naar de tweede editie van de duurzaamheidsweek. “De Fashion Open Studio van dit jaar is zo'n opwindende mix van creativiteit en nieuwe ideeën. Het gaat allemaal om samenwerking en het maken van een ander soort modegemeenschap. Open Studios is een kans om een licht te schijnen op een groep opkomende ontwerpers en enkele gevestigde pioniers die alternatieven vinden om mode te produceren die rekening houdt met de makers, de planeet en zijn bronnen. Ze werken allemaal op heel verschillende manieren en bevinden zich in verschillende stadia van hun reis, maar zijn verenigd in hun missie om de mode te verbeteren.”

Fashion Open Studio 2018 is een onderdeel van de Fashion Revolution Week, een wereldwijde campagne om het bewustzijn van mensen over de mode-industrie te vergroten. Het hele programma is te lezen op de website van Fashion Revolution.

Beeld: Open Studio 2017 via Fashion Revolution

Meer over Nederlandse duurzaamheidsinitiativen lezen: Fashion Revolution: zo staan we er vijf jaar na de Rana Plaza-ramp voor

Fashion Open Studio 2018
Fashion revolution
Rana Plaza