• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Tunis Fashion Week: afspiegeling van een land dat opleeft

Tunis Fashion Week: afspiegeling van een land dat opleeft

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Tunis - Ruim een jaar na de terroristische aanslagen op het Bardomuseum in de hoofdstad, lijkt Tunesië geleidelijk weer op adem te komen. De textiel- en kledingsector kwam gehavend uit de Jasmijnrevolutie toen een groot aantal Europese bedrijven de productie in het land omlaag bracht. Herstel is in zicht en de Tunesische modesector is nu nog creatiever in het organiseren van evenementen, het is een middel om zowel de mode-industrie nieuw leven in te blazen als het imago van het land in de Euromed-zone en in Europa positief te veranderen.

Ondanks de onzekerheden met betrekking tot het landsbestuur, die nog steeds de boventoon voeren in de Tunesische Republiek vanwege onenigheid over nieuwe wetten en de toekomst van het land, heeft de Tunesische Modewerkgeversorganisatie zich aan haar jaarlijkse afspraak gehouden. De 8e editie van de Tunesische Modeweek vond eind mei plaats in het Amfitheater van Carthago, met 13 modeshows van zeer uiteenlopende ontwerpers en modemerken - duurdere luxelabels en confectiemerken door elkaar heen - én de finale van het Elite Model Look-wedstrijd, een première voor het land.

In het publiek zijn gesluierde vrouwen zeldzaam. De aanwezigen zijn overwegend in de laatste mode gekleed en dragen Europese merken en stilettos van Louboutin. Behalve hoge hakken, zijn zware make-up en lang geföhnd haar een must voor de Tunesische vrouw (ongeveer 80 procent van het publiek) die veel belang hecht aan haar uiterlijk en de hele avond met haar telefoon in de weer is om selfies te maken voor Instagram.

Doel: de Tunesische Belle-Epoque doen herleven

Tunesië heeft zwaar geleden onder de gevolgen van de Arabische Lente in 2011 en kreeg een tweede klap door de terroristische aanslagen van 2015. Hotels in badplaatsen als Hammamet, Djerba of de Kust van Carthago bleven vorig jaar praktisch leeg. De textielindustrie heeft een groot deel van haar klanten verloren en het aantal orders is sterk afgenomen, omdat grote modeconcerns zoals Inditex, Mango en Camaïeu uit veiligheidsoverwegingen een deel van hun productie naar Turkije, Roemenië of India hebben verplaatst.

De Tunesische Modewerkgeversorganisatie volhardt en blijft, sinds de oprichting in 2005, de elite van het land bijeenbrengen om ze nationale en internationale talenten te laten ontdekken op het gebied van ontwerp, handwerk en hedendaagse mode. Onder hen veel jonge ontwerpers. Aan goed opgeleide ontwerpers heeft Tunesië niet te klagen. Het kleermakersvak wordt vaak overgedragen wordt van moeder op dochter (of van vader/moeder op zoon). Daarnaast zijn er verschillende officiële opleidingen. Er is een Esmod-school in Tunesië met twee opleidingscentra, één in Tunis en één in Sousse; het Centre Sectoriel de Formation en Habillement (Beroepsopleidingscentrum voor de Kledingbranche) in la Goulette en ook het Collège La Salle in Tunis, en er zijn daarnaast talloze Tunesische ontwerpers die in Londen, Parijs, Milaan of New York hebben gestudeerd en met een internationaal cv en veel dromen zijn teruggekeerd zijn naar hun land.

Naco Paris, de antimode-aanhanger en onverwachte transformist

Na een weinig spannende start (zeker omdat alle confectiemerken daar volgens velen eigenlijk niets te zoeken hadden…) was dag drie met de Franse ontwerper Naco Paris, een internationale genodigde - evenals Ludovic Winterstan - het werkelijke startsein van het evenement. Naco Paris, die veel plaatselijke media-aandacht kreeg vanwege zijn Antimode-mode en de regels van de gemeenschap doorbreekt en het anarchisme boven alles laat gaan, omzeilt graag het systeem en drijft de spot met de politiek en met ‘wat zal men ervan vinden’. Deze ‘anti-LVMH’ ontwerper provoceerde het (Tunesische) publiek dat zeker niet aan zijn stijl gewend is. Sinds zijn collectie ‘Art is Resistance’ van 2014 is Naco Paris wel een hit in Japan. Deze keer presenteerde hij de unisekscollectie ‘No God no Master’ met geüpcyclede kleding en met de hand geschilderde strijdslogans. De laatste dag van de modeweek verscheen hij als dragqueen, wat de ene helft van de aanwezigen vermakelijk vond en andere helft schandalig.

Het jonge Tunesische merk Soltana, van Fatma Ben Soltane, bracht het plaatselijke, jonge publiek wel in vervoering met muziek van Beyoncé en uitbundige goudkleurige creaties met pailletten, maar ook met informele ‘Made in Tunisia’-spijkerbroeken, babydollroze en liberty-jurken en zelfs met een ‘dubbelgangster’ van de popster aan het begin van de show.

Voor 5000 dinar (ongeveer 2135 euro) konden ontwerpers en merken een modeshow houden tijdens de modeweek. Een uitgelezen marketing opportunityvoor jonge ‘haute-couture’-merken als Atmosphère Couture by Mouna Ben Braham of Why Couture by Yosra Aydi, die wegens gebrek aan verkooppunten hun klanten meestal in hun woning ontvangen voor particuliere afspraken.

Een heel nieuwe beeld was te zien bij Ludovic Winterstan. Deze jonge Fransman, afgestudeerd in modetechnieken in het zuiden van Frankrijk, presenteerde zijn tweede collectie. Na ‘Noir’ in 2015, bracht Winterstan nu ‘Rupture’: een stijl die tegelijkertijd elegant, donker en vrouwelijk is en waar de modellen schermsters lijken, met lange zwarte mantels, leer en imitatieleer in een groot aanbod jasjes met franjes, leggings en strokenjurken.

Al Maha by Maha El Moudir toonde een meer ‘lolita-achtige’ collectie. Zijn pastelkleurige ritselende jurkjes, met veren en onderrokken van tule, trokken vooral de aandacht van jonge Tunesische meisjes, net als Mademoiselle Hecy - een fris en westers prêt-à-portermerk - gecreëerd door Hend Gasmi en Cyrine Faillon, twee ontwerpers die zijn afgestudeerd aan Esmod in Tunis. Braim Klei, afgestudeerd aan dezelfde school en bekend om zijn minimalisme en het feit dat hij altijd zijn gemoedstoestand volgt, speelde op de catwalk met zwarte tinten en gotische kunst.

Steeds meer mode-evenementen

Er waait een bries van vrijheid door Tunesië en dat is goed te zien aan de talloze culturele evenementen die in het land worden georganiseerd. Deze officieuze fashion week is niet het enige evenement op de modekalender. Naast het jaarlijkse event georganiseerd door Anis Montacer komt er komend najaar nog een mode-evenement Semaine de la Mode. “Hoewel achter beide evenementen dezelfde organisatie zit, moeten ze de evenementen wel duidelijk scheiden en een andere naam kiezen,” zegt een woordvoerder van FENATEX (Nationale Textielbond), een van de sponsors van de fashion week. Tunesië heeft al meerdere mode-evenementen, waaronder la Fête Internationale de la Mode georganiseerd door Neziha Nemri. Dan is er binnenkort ook L’Empire de la Mode en het Festival du Shopping in augustus, en ook het Festival des Jeunes Créateurs de Mode in Tunis dat één dag duurt en wordt georganiseerd door Samir Ben Abdallah.

Tunesië is voor buitenstaanders altijd lastig te definiëren geweest. Het land bevindt zich in het middelpunt van Fenicische en Arabische samenvloeiingen van de Euromed-zone; is Afrikaans zonder het te zijn, Maghrebijns zonder het te zijn, en zelfs vaak Europees zonder het te zijn. En dat is ongetwijfeld de reden van de charme van dit land, niets staat vast en alles verandert constant. Net als in de mode.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op FashionUnited.fr

Beeld: Fashion Week Tunis. Naco Paris, Soltana, Ludovic Winterstan, Maha El Moudir, Braim Klein, FashionUnited.

Tunesië
Tunis Fashion Week