TOP-atelier wil textielreststromen upcyclen en zoekt designers
bezig met laden...
Het Belgische TOP (Textiel Omschakelings Proces) -atelier zoekt designers die met textielreststromen een kwalitatief hoogstaand product op de markt willen brengen. Het atelier wil tegen eind 2020 het proces van het omvormen van minderwaardige reststromen tot hoogwaardig producten als opportuniteit aanbieden aan de Belgische confectie-industrie. “Dit proces kan wel rendabel, opschaalbaar en marktvriendelijk zijn,” schrijft het atelier in een persbericht.
“Onze focus ligt op post consumer textielreststromen,” vertelt Katrien Molenberghs, communicatiemedewerker bij TOP-atelier aan FashionUnited. “Er zijn al tal van initiatieven die daar mee bezig zijn, wat heel erg aan te moedigen is, maar het is moeilijk om met je hoofd boven water te blijven. Wij willen daar verandering in brengen en streven naar een rendabel business model.”
Aan dat businessmodel zal tot eind 2020 gewerkt worden met een of meerdere designers. Zij kunnen zich tot en met zondag 24 maart opgeven voor het project door hun ontwerpvoorstel en motivatie in te sturen. “Tegen begin april weten we met welke designer(s) we verder zullen werken,” zegt Molenberghs. “Daarna brengen we productontwikkelaars, ophalers, sorteerders en de Belgische confectie-industrie samen en streven we naar een continue instroom van het gewenste bronmateriaal.”
TOP-atelier is een initiatief van IVOC, Creamoda, Doek vzw, Komosie en Prospex Institute en krijgt de steun van Vlaanderen Circulair. Het is ontstaan uit het project TexUp (Textiel Upcyclage Labo) enkele jaren geleden, waarbij verschillende circulaire ontwerp- en fabricageprocessen met lokale textielstromen onderzocht werden. Daaruit bleek dat er nog meer onderzoek en experiment nodig is voor het opschalen en vermaken van upcycling producten.
Designers kunnen zich aanmelden via topatelier.be.
Geschreven door Gertie de Boey