• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Tesswithlotte laat publiek wegdromen bij demi-couture van vintage trouwjurken

Tesswithlotte laat publiek wegdromen bij demi-couture van vintage trouwjurken

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |VERSLAG

Een trouwjurk nieuw leven inblazen, misschien niet de eerste gedachte die boven komt als men denkt aan een bruidsjurk. Een paar jaar geleden kwam het programma Something Borrowed, Something New al op televisie waar trouwjurken van familieleden werden aangepast voor de blozende bruid. De samenwerking van ontwerper Tess van Zalinge en weddingplanner Lotte Groosman (ook bekend als Withlotte) geeft een compleet nieuwe invulling aan ‘een trouwjurk een nieuw leven geven’.

De twee hebben namelijk de handen ineengeslagen om een demi-couture collectie te presenteren van vintage bruidsjurken. Als dat niet enthousiasmeert, dan is het een raadsel wat dat wel doet. Het resultaat van de samenwerking wordt op donderdagavond 12 september gepresenteerd in het Fashion for Good Museum in Amsterdam. Langs twee wanden hangt een tiental oude trouw-items en op de vloer liggen bergen met bruidsstoffen. Het geeft een voorproefje van wat te wachten staat. Kalme, maar ook prachtige pianoklanken zijn te horen in de zaal. De momenten waar nog maar weinig genodigden zich in de zaal bevinden, ongeveer een kwartier voor de show - is de ruimte dan ook een oase van rust te midden van bergen van tulle.

Tekst loopt verder onder de beelden.

Vintage bruidsjurken krijgen een nieuw leven met Tesswithlotte

Dat Tess van Zalinge een sterke witte look neer kan zetten, zagen we al bij haar Maandag Wasdag collectie die ze in mei 2018 toonde. De kenmerkende elementen van Van Zalinge (korset-details, hoge schouder partijen, ondergoed die door de ontwerpen schemert en een hoog gehalte aan kant) komen dan ook in veelvoud terug in de Tesswithlotte collectie. De ontwerpster haalde inspiratie uit oude tradities en oude ambachten. Elke look is dan ook een ode aan een specifieke huwelijkstraditie en silhouetten uit de geschiedenis van de bruidsjurk zijn dan ook terug te vinden in de ontwerpen. Zelfs de tijd dat bruidjes trouwden in zwart (zodat de jurk nog een keer gedragen kon worden) wordt geëerd tijdens de show. Lotte Groosman: "Het zijn tradities die vroeger diepgang brachten aan de trouwdag, die we in ere willen houden en vertalen naar het nu." In totaal komen er vijftien vergeten huwelijkstradities aanbod.

Al met al was het een betoverend tafereel, met fantastische technieken, uitdagende silhouetten en een hoog ‘wil-je-hebben’-gehalte. Het komt zelden voor dat het gevoel van een collectie zo duidelijk naar voren komt tijdens een show en het zorgde daardoor voor een echt weg-droom-moment. Het zou de grootste trouw-sceptici nog aan het twijfelen krijgen.

De collectie zal van 10 oktober tot en met 7 december te bezichtigen zijn in het Fashion for Good Museum in Amsterdam.

Beeld: FashionUnited

Bridalwear
bruidsjurken
Bruidsmode
fashion for good museum
lotte groosman
Tess van Zalinge
tesswithlotte
withlotte