• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Syrische vluchtelingen aan het werk in Turkse kledingfabrieken H&M en Next

Syrische vluchtelingen aan het werk in Turkse kledingfabrieken H&M en Next

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more
Fashion

De werkomstandigheden in de kledingindustrie van Bangladesh zijn vaak onderwerp van discussie, maar ook dichter bij huis blijken kledingfabrieken niet altijd ethisch te werken. Een ondervraging van 28 bedrijven die hun kleding in Turkije laten produceren, heeft aangetoond dat veel retailers niet weten dat in de fabrieken vaak Syrische vluchtelingen onder slechte omstandigheden werken.

In de Turkse fabrieken waar de Syrische vluchtelingen illegaal werkten, was onder andere sprake van zeer lage lonen, kinderarbeid en seksueel misbruik. Retailers die kleding laten produceren in Turkije nemen volgens het rapport te weinig maatregelen om dit tegen te gaan. Het onderzoek is uitgevoerd door het Business & Human Rights Resource Centre (BHRRC): een non-profitorganisatie die de werkomstandigheden van meer dan 6.000 bedrijven monitort.

Vier van de bedrijven die BHRCC heeft benaderd gaven toe dat er Syrische vluchtelingen werkten in de fabrieken waar zij hun kleding laten produceren. Onder hen waren C&A, Primark, H&M en Next. In de fabrieken waar H&M en Next hun producten laten maken, werden zelfs kindervluchtelingen ontdekt. Beide bedrijven hebben naar aanleiding daarvan actie ondernomen. Slechts drie bedrijven - Next, Inditex en White Stuff - hadden een specifiek beleid om vluchtelingen te ondersteunen. Veertien van de benaderde bedrijven hebben slechts een zeer korte toelichting gegeven of helemaal niet gereageerd. Hieronder vielen merken als Burberry, New Look en Hugo Boss.

”De behandeling van Syrische vluchtelingen in de supply chain is voor veel merken een toetssteen voor het belang dat merken hechten aan mensenrechten,” zei BHRRC directeur Phil Bloomer in een persbericht. “Het is ook een belangrijke manier waarop bedrijven kunnen bijdragen aan het oplossen van de vluchtelingencrisis.” Volgens Bloomer houden veel bedrijven echter geen rekening met de vluchtelingen die in de fabrieken werken. Het feit dat een klein aantal bedrijven nu actie onderneemt, zorgt er volgens de directeur hopeljk voor dat ook andere merken dit gaan doen.

In totaal werken volgens BHRRC 250.000 tot 400.000 Syrische vluchtelingen zonder visum in Turkije. Goed nieuws is dat de Turkse regering in januari heeft besloten werkvisa te verstrekken aan Syrische vluchtelingen die langer dan zes maanden in Turkije verblijven, al zal een groot deel van de vluchtelingen alsnog illegaal blijven werken.

C&A
H&M
Next
Primark