• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Studente start petitie tegen komst Primark op Meir in Antwerpen

Studente start petitie tegen komst Primark op Meir in Antwerpen

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

De Ierse modeketen Primark is onder veel consumenten voor een groot deel geliefd door zijn lage prijzen, maar voor sommige consumenten is dit juist een reden om een kritische houding tegenover de winkel aan te nemen. Nadat vorige week bekend werd dat de Antwerpse winkelstraat de Meir in 2017 een vestiging van de fast fashionketen krijgt, startte studente Martyna Majchrzak een petitie tegen de komst van de winkel.

”De aanpak van Primark is ethisch niet correct,” stelde Majchrzak in een interview met Het Laatste Nieuws. “De winkel stelt kinderen aan het werk in lagelonenlanden. Daardoor kunnen ze hun kleding aan spotprijzen verkopen. En dat is dan weer oneerlijke concurrentie voor lokale winkels.”

Majchrzak, die journalistiek studeert aan de AP-hogeschool, hoopt ten minste 1.000 handtekeningen te verzamelen. Als dat is gelukt, is ze voornemens de eigenaar van het winkelpand waar Primark zich wil vestigen te benaderen en te laten zien dat niet iedereen zit te wachten op de winkel. De teller staat nu op 680 handtekeningen, en Majchrzak hoopt met deze actie consumenten in ieder geval bewust te laten nadenken over de kleding die ze kopen.

Niet iedereen is tegen de komst van Primark. “Op Twitter zijn er ook heel wat mensen die me verwijten dat ik hypocriet ben. Ik weet ook wel dat Primark niet de enige winkelketen is die zijn kleding in lagelonenlanden laat fabriceren. Maar nu ze plannen hebben om een winkel in Antwerpen te openen, wil ik daar iets tegen doen.” Linda Cloots, winkelstraat-manager van handelaarsvereniging Beleef Antwerpen vindt het goed dat consumenten bewust nadenken waar hun kleding vandaan komt. Wel heeft ze laten weten dat het uiteindelijk volledig van de eigenaar van het pand afhangt of Primark er uiteindelijk komt op de Meir.

Meir
Primark