• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Spijkerbroeken verkopen doe je zo: vijf tips voor wie in de winkel staat

Spijkerbroeken verkopen doe je zo: vijf tips voor wie in de winkel staat

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Je hebt mensen die in een winkel kleding verkopen en je hebt de échte verkopers. De mensen met een passie voor het vak die consumenten willen helpen om een kledingstuk te vinden waar ze blijer, mooier en gelukkiger van worden. En dan heb je nog jeansverkopers, want het aan de man brengen van spijkerbroeken is weer een vak apart.

Denim is een product met een geschiedenis, met een apart jargon en vaak met een heel ander productieproces dan andere kledingstukken. Precies om die reden startte Denim City de cursus ‘Denim 101- All the things you must know about denim, but were afraid to ask’. Tijdens deze training leren verkoopmedewerkers en retailers alles over de geschiedenis van denim, pasvorm, duurzaamheid, verven met indigo, wassingen, finishing en de kosten van denim. De cursus wordt ook gegeven in combinatie met een retail training. Daar leer je meteen je denim kennis toe te passen in een verkoopgesprek.

Aan FashionUnited verklapt Milene Tjong van Denim City vijf tips voor retailers en verkopers. Dit moet je weten als je jeans verkoopt aan consumenten:

1. Adviseer een spijkerbroek die net wat te strak zit

Tjong: "Wat goed is om te weten is dat als er lycra (elastan) in de stof zit, de broek wat kan uitlopen. Het is dan belangrijk om de klant te adviseren de jeans net wat strakker te kopen.

Over het algemeen geldt dat een spijkerbroek goed zit als de klant aangeeft dat het lekker zit. Sommige merken staan bekend om een goede pasvorm, maar het merk of het model moet ook goed passen bij het lichaam van de klant.”

2. Weet welke denimmerken letten op waterverbruik

Consumenten maken steeds vaker duurzame keuzes. Daarom is het voor retailers en verkopers handig om kennis te hebben over het productieproces van denim.

Tjong: “Voor de gemiddelde spijkerbroek wordt 7000 tot 8000 liter water gebruikt, dan heb ik het over het gehele proces van katoenplant tot de winkel. Wil je een broek adviseren waarvoor minder water wordt gebruikt, dan moet je weten welke katoensoort minder water nodig heeft en welke merken technieken gebruiken waardoor er bijna geen water meer wordt gebruikt voor de wassing.

Ook goed om te weten: voor een raw jeans wordt minder water verbruikt dan voor een gewassen jeans."

Raw, of ongewassen jeans, betekent dat het katoen de laatste keer water heeft gezien tijdens het verven van de yarns. Als denimleek kun je ongewassen jeans herkennen, doordat de broeken heel donker zijn en vaak wat stugger.

3. Leg uit waarom sommige jeans duurder zijn dan andere

"Om een klant goed te kunnen adviseren is kennis van het productieproces noodzakelijk. Dan kunnen retailers en verkopers aan een consument namelijk uitleggen waarom een spijkerbroek met gaten duurder is dan een broek zonder gaten. En dan kunnen ze ook de modellen en merken adviseren die bij het budget van de consument passen."

De manier van weven, de wassingen, de details, de bewerkingen maken iedere jeans uniek en dragen bij aan de prijsopbouw. Dingen die voor denim professionals heel gewoon zijn - wat selvedge is bijvoorbeeld - weet de gemiddelde consument vaak niet. Daarom weten ze ook niet waarom de ene spijkerbroek 50 euro is en de andere 500. FashionUnited vroeg daarom eerder aan drie bekende denim merken - Scotch & Soda Amsterdams Blauw, Denham the Jeanmaker en G-Star Raw - hoe zij het verhaal van denim vertellen.

4. Het belangrijkste: kijk en luister goed naar de klant

"De gemiddelde consument past tien tot vijftien broeken voor de perfecte jeans wordt gevonden. Je kunt je voorstellen, dat dat soms best vervelend kan zijn voor een klant. Als goede verkoper kun je dit aantal wel naar beneden brengen, zodat de klant eerder de juiste broek heeft gevonden en met een tevreden gevoel een aankoop doet.

Het draait allemaal om luisteren en kijken. Luister wat een consument wil, kijk naar iemands figuur, zodat jij kan inschatten welk model het beste zal staan. Daarnaast is kennis van modellen en collecties natuurlijk essentieel. De verkoper moet de collectie door en door kennen en daardoor altijd met de juiste maat en model aankomen. Het inschatten van de goede maat en het beste model zijn superbelangrijk om een klant op de beste manier te bedienen."

5. Geef de consument advies over de verzorging van de nieuwe spijkerbroek

Want duurzaamheid houdt ook in dat de consument langer met de kleding doet. Minder wassen bijvoorbeeld, is duurzamer, omdat de spijkerbroek zo langer mooi blijft.

Tjong: "Een spijkerbroek hoef je bijvoorbeeld helemaal niet zo vaak te wassen. Als je de jeans zo lang mogelijk mooi wil houden, probeer 'm dan zo min mogelijk te wassen. En als er gewassen wordt, doe de jeans dan altijd binnenstebuiten in de wasmachine en nóóit in de droger."

Foto’s: Denim City (winkel). Van Inge Beekmans voor FashionUnited

Denim
Denim City
spijkerbroeken
spijkerbroeken verkopen
verkooptips