• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Schoenenimport: de stand van zaken

Schoenenimport: de stand van zaken

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De kogel is door de kerk: met ingang van april heeft de EU een strafheffing ingevoerd voor de schoenenimport vanuit China en Vietnam. Door de heffing zal een gemiddeld paar schoenen een inkoopprijs krijgen van rond de €10. Dat is €1,50 hoger dan voorheen. Deze beslissing volgt op een lange discussie over het importeren van goedkope schoenen uit deze landen. Hoe zit het nou precies?

De schoenenindustrie in de relatief arme landen China en Vietnam bloeit. Doordat de schoenen voor lagere prijzen geproduceerd worden groeit de vraag vanuit de Westerse landen. Winkels als Invito kiezen voor fabrikanten uit China en Vietnam in plaats van fabrikanten uit Europa. De belangrijkste reden hiervoor is de prijs. Dit heeft nadelige gevolgen voor de Westerse fabrikanten. De vraag naar hun producten daalt en daarmee de omzet. De EU heeft besloten in te grijpen. De Chinese en Vietnamese overheden bemoeien zich volgens de EU te veel met de schoenenproductie van eigen land. De Aziatische landen hebben volgens de EU al een grote voorsprong op de Europese landen door de lage lonen. De staatssteun die daar nog bovenop komt maakt eerlijke concurrentie onmogelijk. Vandaar een invoerheffing van bijna 20 procent. Een pijnlijke straf voor de Aziatische fabrikanten. Niet alleen vinden veel fabrikanten dat het met die staatssteun wel meevalt, de staatssteun in China is volgens eigen zeggen vooral bedoeld om de kloof tussen arm en rijk te dichten. Door fabrieken in het armere binnenland te subsidiëren, wordt meer industrie naar deze gebieden gelokt. Hierdoor kan de kloof tussen de rijkere kustgebieden en het binnenland worden verkleind en daarmee de kans op sociale onrust worden verminderd. Maar de Chinese overheid wordt wegens deze interventie nu door de EU op de vingers getikt.

De EU stelt wel dat de prijzen van schoenen in de Nederlandse winkels niet verhoogd mogen worden door de strafmaatregel. De inkoopprijs van schoenen is de laatste paar jaar met 20 procent gedaald, terwijl de prijzen in de winkels gelijk of enigszins verhoogd zijn. De strafheffing kan dus makkelijk van de winstmarge worden gehaald, zodat de consument er niets van merkt, stelt de EU. (Bron: Volkskrant)

EU