• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Patagonia stopt samenwerking met Ovis21 toch

Patagonia stopt samenwerking met Ovis21 toch

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |UPDATE

Eerst liet Patagonia als reactie op de beelden van schapenfokkerij Ovis21 weten het bedrijf te gaan helpen de omstandigheden van de schapen te verbeteren. Maar nu zegt het modemerk de samenwerking met het concern uit Argentinië toch op. Ovis 21 zelf, heeft inmiddels ook gereageerd.

Vorige week kwamen beelden naar buiten van dierenorganisatie Peta. Op de video is onder andere te zien hoe medewerkers van een fokkerij, aangesloten bij Ovis21, knielen bij levende lammetjes en de de nek van de dieren doorzagen met messen. De jonge schapen bloeden, braken en stribbelen tegen met hun poten en staarten. Ze krijgen geen verdoving. Ook is te zien hoe de dieren worden geschopt en geslagen en dat ze worden achtergelaten met open wonden.

Stella McCartney stopt samenwerking wolbedrijf na onderzoek Peta

Stella McCartney werkte samen met het bedrijf. De ontwerpster die zich inzet voor duurzame mode, wilde meteen toen ze de beelden van Peta zag, niets meer met de Argentijnse schapenfokker te maken hebben. Patagonia reageerde anders. Het bedrijf liet in een verklaring weten met Ovis21 om de tafel te gaan zitten, om de nodige veranderingen en verbeteringen door te voeren.

Maar, na dagen in shock te hebben doorgebracht, is Patagonia toch tot een ander conclusie gekomen. "We hebben het Ovis-programma geëvalueerd," zegt Rose Marcaria, CEO van Patagonia. "En het is onmogelijk om onmiddellijke verandering op de ranches te garanderen. Daarom hebben we besloten om niet langer wol van Ovis21 te kopen. Het is een moeilijke beslissing, maar het is het juiste om te doen."

Ook zegt ze: "Dat de schapen ook voor menselijke consumptie worden gebruikt, was niet het schokkendste van de video. Op de meeste commerciële ranches worden schapen die voor wol worden gehouden, ook gebruikt voor hun vlees. Maar de dieren op boerderijen moeten wel humaan behandeld worden, zowel tijdens het scheren als het slachten. We hebben geprobeerd de dieren te beschermen, maar we hebben gefaald en het proces onvoldoende gecontroleerd."

Ovis21 reageert op beelden Peta

Peta is blij dat Patagonia de banden met Ovis21 verbreekt, zegt Mimi Bekhechi tegen FashionUnited. Al zag de dierenorganisatie het liefst dat het modebedrijf helemaal stopt met het gebruik van wol. Peta denkt dat de productie van wol altijd gepaard gaat met een zekere mate van wreedheid. Patagonia heeft daarover een andere mening en vindt dat wol unieke eigenschappen heeft. Ook zegt het merk kleding te produceren van wol die al is geproduceerd. Dat betekent dat er nog steeds mode-items op de markt zullen komen met wol afkomstig van de Ovis21 boerderij.

Ovis21 heeft inmiddels zelf ook gereageerd op het nieuws. Het bedrijf zegt zich in te zetten voor het verbeteren van het grasland, door schapen te houden. Landbouw speelt volgens Ovis21 een belangrijke rol in het verbeteren van de biodiversiteit. "Maar de beelden van de onmenselijk behandeling van de lammeren en schapen zijn onaanvaardbaar. We willen geen wreedheid rechtvaardigen." Ovis21 zegt meteen maatregelen te hebben getroffen. De bewuste fokkerij is geen gecertificeerde partij meer van het netwerk met fokkerijen van Ovis21. "We betreuren het dat we niet op de hoogte werden gesteld toen er werd gefilmd, zodat we meteen actie hadden kunnen ondernemen," aldus het concern in een verklaring.

lammeren
lammetjes
Merino wol
Ovis21
Patagonia
PETA
schapen
wol