• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Odlo x Zaha Hadid 'Futureskin': ‘Als architectuur en sport elkaar ontmoeten’

Odlo x Zaha Hadid 'Futureskin': ‘Als architectuur en sport elkaar ontmoeten’

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |INTERVIEW

Londen – Als men denkt aan wijlen Irakees-Britse architect en ontwerpster Zaha Hadid, denken de meesten meteen aan gelikte ontwerpen gekenmerkt door vloeiende rondingen en uitgesproken lijnen. Tijdens de onthulling van de nieuwe Odlo x Zaha Hadid Design Herfst/Winter 2018 collectie op 25 oktober in Londen, werd die kenmerkende stijl geïntroduceerd aan de wereld van sportkleding. Het evenement vond plaats in de bescheiden studio van Hadid Design op de hoek van Goswell Road in hartje Londen. Het is niet verwonderlijk dat de onthulling van de ‘Futureskin’ sportcollectie een kunsttentoonstelling op zich was. Spoiler: Een paneldiscussie, een Zwitsers slangenmens, en een blikje vooraf op de voorjaar/zomer 2019 dames activewearcollectie kwamen aan bod.

De herfst/winter 2018 basiscollectie van ‘Futureskin’ bestaat uit topjes en broeken (75 pond oftewel 84 euro per stuk) in zowel heren- als damesmode. “Zonder bindingen, zomen, of inzetstukken’, combineren de uitzonderlijke, vloeiende looks de ontwerpstijl van Hadid met de organische bodymapping technologie van het Noorse sportmerk.

Volgens Davide Giordano, partner bij Zaha Hadid Architects, was het altijd al de bedoeling van het bedrijf geweest om iets in de modewereld te doen. “Samenwerken met andere industrieën is altijd onderdeel geweest van het DNA van het kantoor,” zei hij tegen FashionUnited. “Zo werkte wijlen Hadid en zo leerde ze ons te werken.”

Odlo x Zaha Hadid Design Herfst/Winter 2018 collectie onthuld in Londen

“Er zijn 360 graden, dus waarom zou je het bij een houden?” luidde het motto van Hadid, een filosofie die Hadid Design voortzet, en een die een ware uitdaging bleek in het ontwerpproces, aldus Davide La Piana, Senior Designer bij Odlo. “Werken met architecten – zij zien het project in drie dimensies, zij verbeelden het zich in drie dimensies, terwijl wij kledingontwerpers de dingen juist zien als plat – voorkant en achterkant,” legde La Piana uit aan FashionUnited.

“Dat was de eerste grote uitdaging: om een driedimensionale schets naar een platte schets te vertalen,” voegde hij hieraan toe. Eentonig vallen en opstaan was de prijs die betaald werd voor het definitieve gelikte ontwerp. “De eerste keer dat we onze schets naar de leverancier stuurden, was het resultaat doodleuk: “Oh mijn god, wat is dit?” We moesten het handmatig aanpassen. Maar nu zijn we buitengewoon tevreden. Vandaag vieren we het slot van een traject dat twee jaar geleden begon.”

Tijdens het evenement werd ook de voorjaar/zomer 2019 activewear lijn voor dames onthuld. De ‘Zaha lijn’ bestaat uit warp gebreide sportbeha’s en leggings gecombineerd met een flock-print parka. De ‘Lou’ lijn bestaat uit ‘Lou tops’ met lange en korte mouwen, ‘Lou Mesh Bodysuits’, en de ‘Lou Medium Sportsbra’, terwijl de ‘Alma Natural’ lijn de ‘Alma Natural Baselayer Top’ presenteerde.

De tekst gaat verder onder de foto's

Dus wat onderscheidt deze ontwerpen zozeer van anderen? Volgens La Piana is dat het naaiwerk. “Deze naadloze breitechnologie is iets geheel nieuws: Soepel, naadloos, zonder onderbrekingen – dat was de grootste uitdaging van de ontwikkeling. Als je naar andere ontwerpen kijkt zie je vierkanten – stukken waar geknoeid is. Wij hebben juist iets vloeiends gemaakt.”

Na afloop van de paneldiscussie van de Odlo en Zaha Hadid Design teams liet Zwitsers slangenmens (en America’s Got Talent 2014 deelneemster) Nina Burri zien hoe de Futureskin damesmode er in actie uitziet. “Het was voor het eerst dat ik zag hoe het ontwerp daadwerkelijk gedragen werd, en dan vooral in verband met haar optreden – het was ongelofelijk,” zei Maha Kutay, directeur van Zaha Hadid Design, tegen FashionUnited. “Door het in actie en van zo dichtbij te zien, konden we ons concentreren op datgene waar we zo hard voor hebben gewerkt – op de detailering van de stukken, waar misschien niet iedereen aandacht voor heeft maar wat voor ons zo belangrijk is.”

De tekst gaat verder onder de foto's

Op de vraag over de uitdagingen die ontstonden uit de samenwerking tussen architectuur en mode antwoordt Kutay dat, op een paar kleine problemen in het begin na, de samenwerking heel natuurlijk verliep. “Ik denk dat het vrij natuurlijk was in zoverre dat een lichaam een gebouw is en wij de schil ontwerpen. We zijn gewend de schil voor gebouwen te ontwerpen, dus betreft het dezelfde benadering die we gewend zijn.”

Terwijl de herfst/winter 2018 Futureskin collectie al beschikbaar is, wordt de voorjaar/zomer 2019 collectie in februari 2019 op de markt gebracht. “We hebben een aantal collecties in de planning waarbij we meer geëxperimenteerd hebben met verschillende ontwerpen en stoffen,” aldus Kutay. “We verheugen ons op de voortzetting van deze samenwerking en zullen zien wat de toekomst brengt.”

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking: Wendela van den Broek

Beeld: Odlo

Activewear
futureskin
hadid design
Odlo
odlo x zaha hadid
Sportkleding
Zaha Hadid