• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Nieuwe mode-opleiding in Arnhem

Nieuwe mode-opleiding in Arnhem

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

ROC Rijn IJssel begint een nieuwe mode-opleiding op mbo-niveau. Komend schooljaar gaat de opleiding Fashion & Sales van start bij het Arnhemse opleidingscentrum. Het is de tweede mode-opleiding die het ROC aanbiedt.

Vorig jaar maakte de school een begin in het mode-onderwijs met het aanbieden van de opleiding Fashion & Design Support, als gevolg van een groeiende behoefte aan gespecialiseerde medewerkers in en rondom de stad. De specialisatie Mode/maatkleding richt zich vooral op de technische uitvoering van kleding en 'Specialist design' leidt leerlingen op om ondersteunende taken uit te voeren voor designers. Dat was een goede inschatting, vertelt Ans Zijlstra, een van de ontwikkelaars van de opleiding: "Hoewel de opleiding nog geen jaar bestaat, weet het bedrijfsleven ons al heel goed te vinden. Daar zijn bedrijven bij die vragen om stagiaires, maar ook incidentele opdrachten waar onze leerlingen mee aan de slag kunnen."

De opdrachten zijn even uiteenlopend als interessant: de mbo-ers maakten bijvoorbeeld de kleding die de vrijwilligers van de Modebiënnale dragen, alsook hondenkleding voor een theatergezelschap. De opleiding is, met vakken als patroontekenen en naaitechnieken, vrij technisch waardoor ook studenten afhaken. Toch is de schade dit jaar redelijk beperkt: het jaar begon met twintig studenten en nu zijn er nog zeventien. Inmiddels is de intake voor het komende jaar alweer van start gegaan. Hoewel de opleiding redelijk populair is bij aankomende studenten, blijft het aantal mogelijke inschrijvingen beperkt tot maximaal 25. Overige geïnteresseerden komen op een wachtlijst.

De nieuwe opleiding is een combinatie van ondernemerschap in de modebranche en technische aspecten als het uitwerken van patronen. "Deze combinatie van opleidingen was een ontbrekende schakel temidden van het bedrijfsleven en de hbo-studenten," aldus Zijlstra.

MBO
Rijn ijssel
School