• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Nederlandse ontwerpster verovert Engeland

Nederlandse ontwerpster verovert Engeland

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Nederlandse Maaike Mekking showt volgende week in het off-schedule programma van de Londen Fashion Week haar derde collectie. Haar kleding wordt al verkocht in winkels in Londen en Parijs. Hippe en toonaangevende bladen als Wallpaper en Nylon hebben haar naam genoemd in ‘Student to watch'-rubrieken en zelfs de Amerikaanse Elle vliegt naar Londen voor haar show.

De collectie is geïnspireerd op het nummer ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' van Ramses Shaffy dat Mekking eens in de auto op weg naar het vliegveld hoorde. “Het zijn woorden die emoties weergeven die je mist in het stadsleven,” zegt Mekking. “Mode is een visueel medium en ik hoop op deze manier mensen te bereiken.” Dat wordt dus ‘Sing, fight, cry, pray' in het Engels, want ja, Mekking woont al zes jaar in Londen.

Na haar afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem vertrok de ontwerpster voor een stage bij Alexander McQueen naar de Engelse hoofdstad en omdat Londen toch wel erg aantrekkelijk bleek, deed ze daarna toelatingsexamen aan het Royal Col lege of Art, waar ze haar master in women's wear behaalde.

Een klein uitstapje naar het ontwerpersteam van Alberta Ferretti in een dorpje in Italië volgde, maar Mekking keerde terug naar Londen toen bleek dat deze stad toch wel echt onmisbaar was. “Ik ben opgegroeid in de Achterhoek en vond het daar in Italië te veel op de Achterhoek lijken.”

Terug in Londen begon ze te ontwerpen voor een boetiek genaamd No-One. Ondertussen organiseerde ze feesten en exposities. Mekking: “Ik had zin om iets te doen wat sneller ging dan het voorbereiden van een catwalkshow”. Handig, want door al haar contacten met Londense clubs heeft Mekking nu toegang tot fijne locaties om haar shows te geven. Haar eerste show vorig jaar was in de hippe club Sketch.

De show volgende week vindt plaats in 93 Feet East, een locatie in Oost-Londen. “Het is een pop-podium waar ik het Coco Chanel-gevoel wil creëren. Intiem, met in plaats van een catwalk een podium.” De kleding van Mekking is meisjesachtig en jeugdig. Afgelopen zomer werd de collectie gekenmerkt door rokjes en prints met sterren. Voor de wintercollectie 08/09 maakte ze gebruik van stoffen als zijde satijn en jersey, maar ook van denim en tweed. In haar ontwerpen combineert zij modern met tijdloos en speelt met volume en tailles.

Tijdens de show volgende week zullen vj's visuals laten zien en dj's muziek draaien. Muziek is een grote passie van de ontwerpster, die af en toe zelf ook een plaatje draait. Komt ze ooit nog terug naar Nederland? “Ik zou dolgraag voet aan de grond in Nederland willen krijgen, maar weet niet waar ik moet beginnen.” Misschien dat haar klasgenoten uit Arnhem, Jan Taminiau en Ilja Visser, haar een handje kunnen helpen?

Maaike Mekking