"Moderne kleding is niet draagbaar en de modebranche is misvormd door het grote geld en teveel bloot." Dat heeft de legendarische modeontwerper Pierre Cardin gezegd in een gesprek met persbureau Reuters. Volgens Cardin is de ware haute couture verdwenen. Haute couture japonnen en outfits worden voor de klant met de hand en op maat gemaakt, precies het tegenover gestelde van wat gebeurt met massaal geproduceerde confectiekleding. "Ook een herkenbaar silhouet bestaat niet meer," aldus de 82-jarige couturier. "Vroeger had je Balenciaga, Chanel, Courreges, Cardin... Alleen Dior bestaat nog, maar dat is geen couture, het is spektakel. Een geweldig spektakel, maar toch.... Op zulke schoenen kun je niet lopen. Of je gaat uit eten en je hebt drie stoelen nodig om te zitten." Nee Cardin kijkt liever naar 'echte' vrouwen. "Een intelligente moderne vrouw gaat naar kantoor en zij rijdt in een auto. Auto's worden steeds kleiner, maar de jurken van Dior worden groter en groter." Cardin kan de creaties van John Galliano wel waarderen, maar het is geen mode zegt hij. "Het zijn kostuums."

Cardin sprak met het persbureau over de 65 jaar die hij in de mode actief is geweest en over de geplande verkoop van zijn modebedrijf, met een geschatte waarde van 1,03 miljard euro, inclusief het beroemde Parijse restaurant Maxim's. Hij prijst zichzelf gelukkig dat hij deel uitmaakte van de periode na WO II, waarin zoveel veranderd is. "Vrouwen wilden feest vieren en zichzelf vermaken. Het was een sexy tijdperk, nu is er alleen maar bloot. Tegenwoordig worden mannen en vrouwen uitgekleed, wij (ontwerpers, red.) kleden hen niet meer aan," verzuchtte Cardin. Ook voor Gucci heeft hij geen goed woord over. "Gucci is begonnen als een koffer met een witte streep, die heb ik ooit van een vriend gekregen. Ik heb de oprichter meneer Gucci nog gekend, dat was geen ontwerper, geen createur." Het meest kwalijk vindt Cardin dat mode geen creatief beroep meer is. "We hebben het totaal misvormd. Als ik nu 20 was, zou ik niet weten wat ik moest doen," want alles is al gedaan, zei de ontwerper. "Toen ik begon waren er misschien 20 ontwerpers, nu zijn dat er honderden."

Pierre Cardin is gedurende zijn carrière de modewereld altijd een stap voor gebleven. Zo was hij de eerste die in 1959 een modeshow voor een warenhuis organiseerde en introduceerde hij in 1975 couture in communistisch China. Ook was hij de eerste die mode voor een groter publiek bereikbaar maakte met een ready-to-wear collectie. "Men zei dat het mijn naam zou ruïneren," zegt hij daar nu over, "maar het heeft mij juist gered." Een andere controversiële stap was dat Cardin zijn merknaam in licentie uitgaf aan een andere fabrikant. Hij deed dat 45 jaar geleden voor het eerst en nu heeft Pierre Cardin meer dan 900 licenties lopen met producten in 140 landen. "Ik heb een naam en daar maak ik gebruik van," zegt hij daarover. Zo heeft de Fransman een imperium opgebouwd dat ook na zijn pensioen zal voortleven. Sinds hij het bedrijf in de etalage heeft gezet, hebben zich al zo'n 20 belangstellende kopers gemeld. (Bron: Reuters)

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN