Marc Jacobs sluit NYFW op hoog niveau af

Londen - Ik ontmoette Marc Jacobs voor het eerst in 2003, in New York. We werden aan elkaar voorgesteld in een lift in zijn kantoorgebouw in de binnenstad. Het is een levendige herinnering, omdat hij een nekbrace droeg en zijn hoofd ongemakkelijk draaide om ‘hallo’ te zeggen. Als lid van het team dat zijn toen nog jonge label Marc by Marc Jacobs in Europa lanceerde, was ik in New York om zijn Lente 2014 catwalkshow bij te wonen.

Destijds was de show van Marc Jacobs de meest populaire van de New York Fashion Week. Met een perfecte mix van ‘downtown cool’ en ‘uptown glamour’ belichaamden zijn collecties de Amerikaanse mode. Het was vast geen straf om die opvallende catwalkshows met beroemdheden op de eerste rij en decadente aftershows te hebben. Bij een bezoek aan zijn Bleecker Street-winkel, ging je zelden weg zonder aankoop.

Het merk Marc Jacobs was de weg kwijt

Zo kenmerkend als Marc Jacobs echter was voor New Yorkse mode, zo snel verloor het merk de laatste jaren aan populariteit. Toen Jacobs in 2013 Louis Vuitton verliet, werd hij geconfronteerd met zijn gelijknamige merk dat grotendeels aan zijn lot was overgelaten. De omzetcijfers logen er niet om. Twee jaar later, in 2015, kondigde moederbedrijf LVMH aan het merk Marc by Marc Jacobs stop te zetten. Dat label draaide tien jaar geleden al niet goed, maar had tegelijkertijd het potentieel om een wereldwijde krachtpatser te worden.

Marc Jacobs sluit NYFW op hoog niveau af

Maar het heeft geen zin om stil te staan bij iets wat had kunnen zijn. Jacobs heeft het verleden laten rusten en bewees deze week dat hij nog steeds een meester is van de New York Fashion Week. Niet alleen opent hij zijn deuren voor jonger talent - hij steunde de Japanse ontwerper Tomo Koizumi om een show te geven in de kelder van zijn Madison Avenue-boetiek - maar hij toont ook aan dat hij evengoed een plek in de NYFW verdient.

Jacobs heeft altijd met proportie gespeeld, en presenteerde de afgelopen seizoenen geweldig uitziende ‘hyper silhouetten’ op de catwalk. Deze zullen echter nooit als kledingstukken eindigen. De grote vormen kwamen terug in AW2019, maar deze keer was er een goede verhouding tussen oversized en draagbaarheid. Een balans tussen mode en uitersten. Speelsheid zonder theater.

De show, die werd georganiseerd in een pikzwart Park Avenue Armory, was intiem. Een enkele spot focuste op het eerste model dat de catwalk betrad, welke een luipaardjas droeg over een pussy-bow blouse en een breed, gestreept broekpak. Outerwear nam de overhand in de eerste zes looks, voordat een emerald jurk met col de toon veranderde. Een overdreven A-lijn silhouet domineerde de meeste looks, maar werd eleganter naarmate de show vorderde. De laatste look, gedragen door Christy Turlington, was er een met zwarte zwanenveren. Dit alles maakte Jacobs weer tot een meester van de New York Fashion Week.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Beeld: Marc Jacobs Fall 19 Finale, bron Marc Jacobs; Christy Turlington, Catwalkpictures

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN