• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • 'Made-in'label: Overbodig, Gecompliceerd, Duur

'Made-in'label: Overbodig, Gecompliceerd, Duur

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De 27 lidstaten van de EU buigen zich momenteel over het voorstel van de Europse Commissie voor de invoering van een verplicht 'Made-in' label. Dit label zou alleen gaan gelden voor een beperkt aantal goederen zoals textiel, kleding, schoenen, leer, meubels etc. Dit roept vragen op over de werkelijke motivatie achter dit voorstel.

Het zogenoemde 'Made-in' voorstel is overbodig, gecompliceerd en duur voor bedrijven, consumenten en lidstaten. AEDT directeur Betty van Arenthals zegt hierover: "Europese bedrijven, met name het MKB, hebben schoon genoeg van EU maatregelen die wel extra papierwerk opleveren, maar niet hun concurrentiepositie verbeteren. Het voorgestelde 'Made-in' label is bovendien volstrekt in tegenspraak met de doelstellingen van de afspraken die in Lissabon zijn gemaakt met betrekking tot vereenvoudiging en reductie van administratieve lasten."

FENA directeur Denis Heylen benadrukt: "bij mondiale productieketens vinden verschillende stadia van het productieproces vaak in een aantal verschillende landen plaats. Het zou daarom misleidend zijn om slecht één land van herkomst te registreren." Hij voegde daaraan toe dat het 'Made-in' label niets zegt over de werkomstandigheden van de betrokken arbeiders noch over de veiligheid van het product en dat deze argumenten slechts gebruikt worden om de "ware protectionistische bedoelingen van dit voorstel te verbergen".

AEDT en FENA hopen dat alle EU lidstaten:

* het 'Made-in' voorstel voor eens en voor altijd zullen afwijzen en; * zich niet laten misleiden door diegenen die, onder de mom van veiligheidsargumenten, het 'Made-in' label willen gebruiken voor protectionistische doeleinden.

AEDT
Made in