• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • M.Patmos wint International Woolmark Prize

M.Patmos wint International Woolmark Prize

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Het Amerikaanse label M.Patmos van ontwerpster Marcia Patmos heeft de International Woolmark Prize voor damesmode gewonnen. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Rahul Mishra uit India en ook van Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld.

De prijs werd uitgereikt in Beijing, in China. Daar nam de in New York woonachtige Patmos het op tegen vier andere genomineerden: Vs Major uit China, Strateas.Carlucci uit Australië, Augustin Teboul uit Duitsland en Bird on a Wire uit Libanon.

In de jury zaten ontwerpster Victoria Beckham, Franca Sozzani van Vogue Italia en Angelica Cheung van de Chinese Vogue. Ook vertegenwoordigers van retailers en merken onderwierpen de damesmodecollecties aan een kritische blik. Zo hadden Ralph Lauren en Saks Fith Avenue een afgevaardigde naar de finale van de Woolmark Prize gestuurd.

Beckham uitte haar genoegen met Patmos in een verklaring. "The International Woolmark Prize geeft opkomend talent uit de hele wereld een ongelooflijke kans. Ik voel dat Patmos het beste vertegenwoordigt waar de prijs voor staat. De collectie is goed uitgevoerd en het concept is interessant.”

Patmos toonde voor haar label M.Patmos een collectie in een utilitair slash streetwear sfeer, met veel aarde tonen, boxy truien, gebreide leggings, lange jassen en een sjaal met dikke fringe. Ook showde ze met wol bedekte Nike's.

De New Yorkse neemt 100.000 Australische dollars (68.000 euro) mee naar huis. Ook krijgt ze de mogelijkheid haar collectie te verkopen bij retailers als Harvey Nichols, 10 Corso Como in Italië, Saks Fifth Avenue in de Verenigde Staten, Joyce in Hong Kong, David Jones in Australië, en online op Mytheresa.com.

Public School won Woolmark Prize in categorie mannenmode

Uit Nederland waren Elsien Gringhuis en Hyun Yeu genomineerd en uit België Cedric Jacquemyn en Jean-Paul Lespagnard. Zij vielen af tijdens de Europese ronde.

Dit jaar is de International Woolmark Prize voor het eerst opgedeeld in mannen- en vrouwenmode. De vijf menswear finalisten toonden hun ontwerpen in januari 2015 al tijdens London Collections: Men. Public School, net als M.Patmos een label uit New York, won de mannenmodewedstrijd.

In de voetsporen van Yves en Karl

The Woolmark Prize was vijftig jaar geleden een prestigieuze modeprijs. In 1954 wonnen Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld respectievelijk de eerste prijs in de categorie jurken en de tweede prijs in de categorie jassen. De wedstrijd betekende voor beide ontwerpers hun doorbraak. Drie jaar geleden werd de terugkeer van de prijs aangekondigd. In 2013 won de Belgische ontwerper Christian Wijnants de prijs, in 2014 werd de prijs uitgereikt aan Rahul Mishra uit India.

Foto's: Woolmarkprize.com

International WoolMark Prize
M.Patmos