• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • LolaLiza roept winnaars uit van Fashion School: In gesprek met de ontwerpers

LolaLiza roept winnaars uit van Fashion School: In gesprek met de ontwerpers

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |Interview

De finalisten van de LolaLiza Fashion School. Beeld via LolaLiza

Belgische retailer LolaLiza lanceerde enkele maanden geleden The LolaLiza Fashion School. Belgische modetalenten konden zich inschrijven voor de wedstrijd en winnaars zien hun ontwerp gerealiseerd en verkocht worden bij de keten. Ontwerpers Femke Thijs, Liesl De Ridder en Nanook Cools zijn de drie gelukkigen.

De drie werden geselecteerd uit totaal tien finalisten. Deze tien deelnemers kregen allen een vergoeding voor hun deelname aan de wedstrijd. De finalisten werden verwelkomd op het hoofdkantoor van LolaLiza voor een tweedaagse bootcamp waar ze met een coach werkten aan de finale opdracht. De ontwerpen van Femke Thijs, Liesl De Ridder en Nanook Cools werden uiteindelijk geselecteerd als de beste. De winnaars krijgen een creation fee en krijgen commissie op de verkoop van hun item. De winnende ontwerpen liggen in mei 2023 in de winkels.

Liesl De Ridder. Beeld via LolaLiza

Liesl De Ridder

Liesl is 24 jaar en woont momenteel in Borås in Zweden. Ze volgt een opleiding aan The Swedish School of Textiles. Ze nam in het verleden al deel aan verschillende exposities en ze heeft ervaring in ontwerp, styling, productie en kostuumontwerp.

Wat kun je ons al vertellen over je winnende ontwerp?

“Mijn jurk is luchtig en poofy, vrij om te bewegen in de warme zomer. Het is donker maar met een felle kleurenprint, perfect voor op vakantie. Er hoort ook een superleuk accessoire bij dat een extra touch geeft.”

Waardoor liet je je inspireren?

“Ik liet me inspireren door drie sterke dames, drie topvrouwen, drie oma’s. De liefste grootmoeders die me inspireerden mijn dromen waar te maken en mijn doelen te realiseren. Met mijn ontwerpen wilde ik ook de nadruk leggen op sterke vrouwen, het omarmen van wie je bent en zelfvertrouwen.”

Wat betekent deze winst voor je?

“Deze winst opent weer nieuwe deuren. Ik ben erg blij en excited voor wat gaat komen. Tot nu toe is het al een heel leuke en leerrijke ervaring. Ik hoop ook mijn oma extra trots te maken. Keer op keer bewijs ik mezelf en krijg ik meer vertrouwen in de toekomst. Dit is een mooi begin van iets groots. Het hele LolaLiza team ben ik erg dankbaar voor deze unieke kans en ik ben ook enorm blij dit avontuur samen te doen met de twee andere topwinnaars.”
Femke Thijs. Beeld via LolaLiza.

Femke Thijs

Femke Tijs is 23 jaar oud en komt uit Gent. Ze studeert momenteel aan ESMOD in Parijs. Eerder won ze de Hat Trophy op Waregem Koerse.

Wat kun je ons al vertellen over je winnende ontwerp?

“Mijn ontwerpproces gaat meestal hetzelfde te werk, ik doe voldoende opzoekingswerk, beslis mijn kleurenpallet, werk een concept uit en begin aan een tekening met daaropvolgend een technische tekening. Het gekozen ontwerp was mijn allereerste ontwerp dat ik uitgewerkt heb voor deze wedstrijd en was volgens mijn eigen mening de sterkste van de drie.”

“Het thema feestkledij of gelegenheidskledij past heel goed bij mijn persoonlijkheid. Ik draag zelf enorm graag volume en kleding waar vaak een surprise of dramatisch effect aan zit. Vrij direct heb ik me afgevraagd wat een vrouw zou dragen naar een trouw bijvoorbeeld, en zo kwam ik terecht bij “the little black dress” die voor vele vrouwen heel toegankelijk is. Wat ik belangrijk vind is om hierop wel je eigen stempel te drukken, wat bij mij mijn prints zijn. En dus ontwierp ik een bijpassende cape met hierop de print. De cape kan je makkelijk uitdoen en geeft wel het drama effect om binnen te komen op een gelegenheid. Mijn prints zijn vaak gebaseerd op natuurelementen - bloemen inspireren me enorm. Maar dan wel vaak een abstractie of vervaging van de bloem. Voor deze print ben ik de bloemen in het water gaan houden en door glas foto’s gemaakt. Zo krijg je een soort spiegeleffect, plus een prachtige vervorming van de bloem.”

Waardoor liet je je inspireren?

“Voor de vorm laat ik me vaak inspireren door mijn eigen kleerkast, of door silhouetten die in het verleden al zijn uitgebracht. Je kan zeker vernieuwen, maar het warm water kan je helaas niet meer uitvinden. Daar steunt mijn principe op. Er is niks mis met je te laten inspireren door het verleden, maar je moet er vooral je eigen stempel op drukken en zorgen dat het modern blijft. Voor kleur en textiel laat ik me leiden door mijn gevoel, ik ben erg kleurgevoelig, en maak vaak verrassende combinaties. Voor mij zijn kleuren en stoffen als een puzzel, je begint te leggen tot elk stukje in elkaar valt. Als ik bezig ben met mijn prints of stoffen blijf ik combinaties leggen tot ik het warm vanbinnen krijg, op dat moment heb ik het en zit het voor mij juist. Dus ik laat me vooral inspireren door de kleuren.”

Wat betekent deze winst voor je?

“Het is vooral een enorme boost. Ik heb als mode student enorm gesukkeld en vaak de moed verloren om te blijven geloven dat ik op een dag het zou halen of iets zou kunnen betekenen in de mode. Mensen onderschatten helaas nog te veel hoe hard de modewereld is, en hoe snel je er je zelfvertrouwen kan kwijtraken door alle subjectieve reacties. De sleutel is altijd blijven geloven in je eigen waardes, en oog hebben voor je eigen identiteit. Door deze wedstrijd hoop ik natuurlijk dat veel mensen kunnen genieten van mijn ontwerp, dat het vrouwen zelfvertrouwen geeft om in hun kledij te stralen. Ik hoop dat mijn deelname jonge mensen kan inspireren om altijd te blijven geloven dat veel mogelijk is. Voor mijzelf hoop ik dat dit een start of een verder pad is naar misschien ooit een eigen label of verdere samenwerkingen met andere merken. En het is een mooie bekroning van het jarenlange werk dat ik geleverd heb, maar evenals een schouderklopje naar alle mooie mensen die achter mij staan, van mijn ouders Dirk en Marijke, tot mijn beste vrienden, en nog zoveel mensen die mij over de jaren heen hebben geholpen.”

Nanook Cools. Beeld via LolaLiza.

Nanook Cools

Nanook Cools is 28 jaar en studeert momenteel kostuumdesign aan Syntra. Ze is al afgestudeerd als Fashion Designer aan de Stedelijke Academie Sint-Niklaas. Ze is daarnaast stylist bij No Babes Agency.

Wat kun je ons al vertellen over je winnende ontwerp?

“Ik ben vertrokken van een illustratie waarin ik mijn fantasie helemaal losliet om deze dan te vertalen naar het LolaLiza universum. Kortom, een speels kleurenpalet, een vleugje rock and roll en vooral veel prints.”

Waardoor liet je je inspireren?

“Cowboys, de LolaLiza vrouw als protagonist in haar wild western story. De vrouwelijke avonturier die de horizon tegemoet rijdt.”

Wat betekent deze winst voor je?

“Het geeft mij de kans mijn universum te delen met jullie en om als jonge ontwerper gezien te worden. Een uitdaging om mijn creativiteit te vertalen naar een verkoopbaar product. Ik ben ongelofelijk dankbaar voor deze kans en kan niet wachten om het eindresultaat te delen.”
LolaLiza