Lidewij Edelkoort wordt decaan bij Parsons

In haar Antifashion Manifest stak Lidewij Edelkoort haar kritiek op mode-academies niet onder stoelen of banken. De trendgoeroe gaat nu zelf het tij proberen te keren: ze wordt namelijk decaan van de Hybrid Design Studies aan de Parsons School of Design in New York en in Parijs. Ze begint in september.

"We zijn blij dat we Lidewij Edelkoort welkom kunnen heten op onze universiteit," zegt Tim Marshall, rector van The New School, waar Parsons deel van uitmaakt. "Haar intuïtieve manier van denken en vermogen om belangrijke sociaal-culturele patronen te herkennen, zal ons helpen een curriculum te ontwikkelen voor de creatieve economie van de toekomst."

Edelkoort zal betrokken zijn bij de ontwikkeling van de programma's, creatieve projecten en het curriculum voor de eerstejaars van de Hybrid Design Studies. Ze zal zich vooral richten op de studierichtingen Textile Design en Costume and Couture Design. Verder gaat ze de cursus Trend Forecasting & Color leiden bij Parsons in Parijs in het voorjaar van 2016.

De trendvoorspeller kan niet wachten om aan de slag te gaan, zegt ze in een persbericht. "Ik ben altijd bezig met het ontwikkelen en herkennen van creativiteit en opkomende verschuivingen die ontwerpers moeten begrijpen. De mogelijkheid om deze ervaring met getalenteerde studenten te delen is de perfecte volgende stap voor mij. Ik kijk ernaar uit om samen met hen een betere wereld te ontwerpen."

Lidewij Edelkoort wordt decaan bij Parsons

Trendgoeroe Lidewij Edelkoort heeft kritiek op mode-academies

Het is niet voor het eerst dat Edelkoort zich bezig houdt met educatie. Ze was al directeur van de Design Academy Eindhoven en heeft geholpen de School of Form in Polen op te zetten.

In haar Antifashion Manifest uitte Edelkoort flink wat kritiek op mode-academies. Volgens de trendvoorspeller leiden scholen studenten op om catwalkdesigners te worden, terwijl volgens haar maar één op de duizend studenten het lukt om een assistent van een catwalkdesigner te worden. Dat gaat gepaard met schuldgevoel. Ook willen academies dat studenten zoals Karl Lagerfeld worden en zich bezig houden met alles: de modeshow, de styling, de communicatie, foto's. Dat gaat volgens Edelkoort ten koste van hun ontwerpkwaliteiten.

Foto's: Puxan BC 2015

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN