• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Kunststichting Louis Vuitton

Kunststichting Louis Vuitton

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Modehuis Louis Vuitton gaat een kunststichting ter waarde van €100 miljoen in Parijs oprichten. Het museum, waarin de uitgebreide kunstcollectie van LVMH zal worden uitgestald en waar tijdelijke exposities zullen worden gehouden, is door architect Frank Gehry ontworpen. De locatie voor het grootschalige gebouw is de Jardin d’Acclimatation in de Bois de Boulogne. “Met de Louis Vuitton Stichting voor Creatie wilden we een bijzondere bestemming voor kunst en cultuur in Parijs creeëren,” zei LVMH topman Bernard Arnault. De bouw van het museum moet volgend jaar van start gaan en zal naar verwachting in 2009 of 2010 openen. Zowel Gehry als Louis Vuitton ontwerper Marc Jacobs waren bij de aankondiging aanwezig. “Ik voel me zeer vereerd dat Bernard Arnault en Yves Carcelle mij hebben gekozen om dit architectonische project voor de Stichting te ontwerpen en uit te voeren,” zei Gehry. De stichting zal minstens twee tentoonstellingen per jaar organiseren, uiteenlopend van de meesterwerken van Picasso tot de jurk die Christian Dior voor de Hertogin van Windsor ontwierp.

Arnault zei ook dat er een auditorium zou komen waar muziekvoorstellingen zouden worden gegeven. Yves Carcelle, voorzitter van Louis Vuitton, vertelde over de geschiedenis die het merk deelt met de kunst wereld. In recente jaren heeft het merk veel met kunstenaars samengewerkt aan de collectie en het interieur van de eigen winkels. Takashi Murakami en Stephen Sprouse creëerden tassen voor het merk, terwijl kunstwerken van James Turrell en Olafur Eliasson het interieur van Vuitton boetieks verfraaien. Arnault’s grootste concurrent Francois Pinault kocht het Palazzo Grassi in Venetië, waar zijn grote collectie hedendaagse kunst sinds afgelopen mei te bewonderen is. Hij verzocht lange tijd een kunststichting te openen op de Ile Seguin in Parijs, maar het project kwam door bureacratische tegenwerking niet tot stand. Ook Arnault kreeg veel tegenstand bij het verkrijgen van toestemming en bouwvergunningen in de Bois de Boulogne, maar het is hem na een paar jaar toch gelukt.

Arnault zei dat LVMH zijn werkzaamheden als sponsor van de kunsten zou voortzetten. Gedurende de afgelopen 15 jaar heeft het bedrijf zo’n 26 grote kunsttentoonstellingen in Frankrijk gesponsord. Het publiek zal gratis toegang hebben tot de Louis Vuitton Stichting voor Creatie.

LouisVuitton