• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Koers yuan beïnvloedt luxe-industrie in China

Koers yuan beïnvloedt luxe-industrie in China

Door Yasmine Esser

13 aug. 2015

Fashion

De Chinese centrale bank verlaagde deze week drie keer de waarde van de yuan tegenover de dollar. Doel is om de economie een boost te geven, omdat de export zo goedkoper wordt. Maar de markten zien de devaluatie van de munt als een teken dat het slecht gaat met de Chinese economie. De mode- en luxe-industrie merkt de gevolgen.

Volgens Fflur Roberts, hoofd luxe goederen bij marktonderzoeksbureau Euromonitor International, kunnen de problemen met de yuan het prijsverschil tussen luxe producten in Azië en Europa vergroten. Een product is soms wel 50 procent duurder in China dan in West-Europa. Gevolg is niet alleen dat Chinezen massaal gaan shoppen in het buitenland, maar ook dat ze de producten die ze in Europa flink hebben ingekocht, in China gaan verkopen tegen lagere prijzen.

"Het is moeilijk om te traceren, maar sommige insiders geloven dat tot 40 procent van de consumptie van luxegoederen in China afkomstig is van de grijze markt," zegt Roberts. "Wat we zeker weten is dat de grijze markt groeit, en dat het eigenaren van luxe merken dwingt om de prijsverschillen te verkleinen."

Lees hier meer over waarom Chinezen reizen voor luxe kleding en accessoires.

CHINA
chinezen
EUROMONITOR
Euromonitor International
luxe industrie