• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Kleurcoderingen en EDI: eenduidigheid is gewenst; eenvoud is troef

Kleurcoderingen en EDI: eenduidigheid is gewenst; eenvoud is troef

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Voor de uitwisseling van elektronische informatie tussen leveranciers en retailers in fashion is EDI (Electronic Data Interchange) sterk in opkomst. Daarbij wordt ondermeer artikelinformatie elektronisch overgedragen vanuit het leverancierssysteem naar het retailsysteem. De tools om de technische verschillen in de afwijkende formaten van de afzonderlijke computersystemen en databases te overbruggen, zijn reeds geruime tijd voorhanden (ediBOX).

Naast deze technische oplossingen is het noodzakelijk dat men elkanders coderingen begrijpt. Dat heeft niets met techniek te maken, maar alles met standaarden en afspraken. In het FashionUnited vakblad is eerder een achtergrondartikel over EDI in de modebranche verschenen (maart nummer, pag. 38-39). Indien er ISO- of DIN-normeringen voorhanden zijn, zijn die leidend. Een voorbeeld daarvan is de materiaalcodering voor fashion conform DIN 60001-4. Daarin staat bijvoorbeeld opgenomen dat katoen wordt weergegeven met de code 'CO'. Indien er geen eenduidige standaarden voorhanden zijn, zijn partijen aangewezen op onderlinge afspraken. Het grote nadeel daarvan is dat er per relatie tussen leverancier en retailer een one-to-one vertaaltabel vereist is. Dat vergt veel inspanning voor opzet en beheer. De oplossing is een zogenaamde tussenstandaard Leveranciers kennen elk hun eigen kleurcode toe aan de door hen verkochte artikelen. Retailers hanteren op hun beurt elk weer een eigen kleurcodering volgens eigen inzichten. Voor het elektronisch uitwisselen van artikelgegevens is dat niet handig. Het is niet haalbaar om zowel leveranciers al retailers in fashion om te laten schakelen naar eenzelfde kleurcodering. De oplossing is een zogenaamde tussenstandaard: de WWS kleurcodering.

Middels een eenmalige vertaaltabel aan leverancierszijde is het aan te bevelen in het berichtenverkeer (PRICAT) steeds de WWS kleurcode op te nemen, welke dan door een eenmalige vertaaltabel aan de kant van de retailer automatisch verwerkt en correct geïnterpreteerd kan worden. Voorbeelden: 00000 = een kleurloos artikel 10000 = een effen wit artikel 31453 = een helgeel met roze gedessineerd artikel 90102 = een zwart/wit gestreept artikel 00009 = een veelkleurig, bont artikel 53009 = een bont artikel met donkergroen als hoofdkleur Deze kleurcodering is niet bedoeld voor marketingdoeleinden; daarvoor kan eenieder zijn eigen interne kleurcodering blijven gebruiken. De WWS kleurcodering is bedoeld om kleurinformatie automatisch en gestructureerd over te dragen van het ene naar het andere computersysteem. Zie het als het elektronische Esperanto voor kleuraanduidingen in fashion. Tussenstandaarden als de WWS kleurcodering zijn er ook voor artikelgroepen (de DTB artikelgroepsindelingen voor heren-, dames- en kinderkleding en de FEDAS artikelgroepsindeling voor sport), artikelsoorten (WWS) en ordersoorten (WWS).

Voor maatcoderingen is er een Europese standaard in de maak. Het WWS profiel bevat tevens de definities van de in de fashionmarkt toegepaste EDI berichten en heeft een breed draagvlak in de Europese fashionmarkt. Nadere informatie is te vinden op de Europese eMarketplace voor de modebranche: www.FashionUnited.com >EDI Center >Standardization.

 

eBusiness
FUvakblad
kleurcoderingen