Kijken: Week van de Fair Trade afgetrapt bij JBC

In de nieuwe JBC-winkel in Aalst is de week van de Fair Trade onder leiding van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo afgetrapt. Tijdens de start van de campagneweek - waarbij het belang van eerlijke handel bij een zo breed mogelijk publiek wordt verspreid - nam JBC een moment om de duurzame IAM-collectie en de onlangs geïntroduceerde Transparancy Tool voor te stellen.

Via de Transparency Tool kunnen consumenten de oorsprong van een kledingstuk nagaan en te weten komen in welke fabriek het item werd geproduceerd.

"IAM is een transparant merk waar we de komende jaren nog extra stappen in willen zetten richting duurzaamheid. Eerlijke mode moet ooit de standaard worden”, stelt IAM ontwerper Sven Bullaert in een persbericht.

Kijken: Week van de Fair Trade afgetrapt bij JBC

De IAM collectie van JBC wordt gemaakt van duurzame materialen als bamboe, lyocel en biokatoen. Voor de jassen uit de herfst/winter collectie is gebruik gemaakt van gerecycleerd polyester gemaakt van petflessen. Spijkerbroeken – al dan niet gerecycled - zijn biologisch en milieuvriendelijk gemaakt, met zo weinig mogelijk waterverbruik en zonder de ongezonde ‘sandblasting’-techniek, zo laat JBC weten in een persbericht.

Duurzaam ondernemen is een belangrijke peiler voor JBC. De keten is naar eigen zeggen de eerste Belgische kledingretailer het Bangladesh Veiligheidsakkoord in 2013. Daarmee beloofde het familiebedrijf zich in te zetten voor verbetering en strenge controle van arbeidsomstandigheden in de Bengaalse textielfabrieken. Ook is JBC lid van van de Fair Wear Foundation. "Als lid van de Fair Wear Foundation streven we naar betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie en brengen we eerlijke mode aan een eerlijke prijs," stelt de winkeleten op de website.

JBC heeft 145 winkels verspreid over België, Luxemburg en Duitsland.

De Week van de Fair Trade duurt tot 14 oktober.

Foto's: Alexander De Croo trapt Week van de Fair Trade af bij JBC