Kijken: Nederlandse modeontwerpers op de Parijse coutureweek

De internationale modeweken zijn afgetrapt. Na Berlijn staat niet alleen Amsterdam, maar ook Parijs en Hongkong in het teken van mode. Een beeldverslag van ‘onze’ ontwerpers op de Paris Haute Couture Fashion Week.

Debuut Edwin Oudshoorn

Edwin Oudshoorn heeft voor het eerst in Parijs gepresenteerd tijdens de coutureweek. De couturier liet zich inspireren door de film ‘Death in Venice’ uit 1971 waarbij de hoofdpersoon bezeten raakt door de schoonheid. Centraal in de collectie staan zachte pastelkleuren, Victoriaanse invloeden en vrouwelijke silhouetten. Op de hand geborduurde jurken sieren 3D-geprinte details, die Oudshoorn maakte in samenwerking met sieradenmerk House of Eléonore.

Kijken: Nederlandse modeontwerpers op de Parijse coutureweekKijken: Nederlandse modeontwerpers op de Parijse coutureweekKijken: Nederlandse modeontwerpers op de Parijse coutureweek

Credit: Melody Lieftink

Ronald van der Kemp

Ronald van der Kemp heeft voor het najaar van 2016 glamoureuze jaren 80 mode gemaakt. Een opvallende look is de monochrome geruite blouse met enorm volumineuse schouders en mouwen, gecombineerd in een lakleren rode rok. Het is voor Van der Kemp de vierde keer dat hij zijn collectie toont tijdens de Parijse coutureweek. De Nederlandse ontwerper van demi-couture, zoals hij dat zelf noemt, debuteerde in januari 2015 in de Franse modehoofdstad met zijn eigen label. Toch is hij zeker geen onbekende in de modewereld; Van der Kemp werkte 25 jaar lang bij modebedrijven als Céline, Guy Laroche en Wolford.

Claes Iversen

Claes Iversen gaf op 3 juli een presentatie in Les Salons Hoche, een eventlocatie uit de 19e eeuw met barokke details. Voor de couturecollectie ontwikkelde het designteam een zijden stof met kleurrijke bloemenprint, die terug te zien was op een pak en met ruches bekleedde jurk. Ook zien we de voor Iversen typerende romantische, vrouwelijke ontwerpen zoals avondjaponnen met geappliceerde bloemen. Een eye-catcher is het witte kanten pak met degrade pantalon; een effect dat de broek richting de zoom steeds transparanter maakt. Volgens Les Salons Hoche bracht de Haute couturecollectie ‘een vleugje zomer’ naar de stad.

Kijken: Nederlandse modeontwerpers op de Parijse coutureweekKijken: Nederlandse modeontwerpers op de Parijse coutureweekKijken: Nederlandse modeontwerpers op de Parijse coutureweek

Beeld: Peter Stigter

Iris van Herpen Seijaku

Iris van Herpen toonde op de tweede dag van de Paris Fashion Week haar nieuwe collectie Seijaku Couture. Voor de locatie koos ze voor l'Oratoire du Louvre, vanwege de bijzondere akoestiek van het kerkgebouw, zo meldt AFP. Van Herpen liet haar gebruikelijke visitekaartje achter: een experimentele collectie met technologisch materiaalgebruik. Zo stelde Van Herpen een jurk samen uit meer dan duizend handgeblazen glazen bubbels. Een andere japon lijkt opgebouwd uit waterdruppels.

Kijken: Nederlandse modeontwerpers op de Parijse coutureweekKijken: Nederlandse modeontwerpers op de Parijse coutureweekKijken: Nederlandse modeontwerpers op de Parijse coutureweek

Beeld: Iris van Herpen - © Catwalkpictures.com

Viktor & Rolf: ‘het verleden in een nieuw daglicht’

Net als Iris van Herpen prijkt Viktor & Rolf op de officiële kalender. Voor de nieuwe couturecollectie dook het ontwerpersduo in de archieven. In onderstaande teaser is te zien hoe het ontwerpersduo de schaar zet in eerdere creaties.

Viktor & Rolf haute couture Fall/Winter 2017. Gorgeous! #pfw #paris #couture #fashion #recycle #v&r #fashionweek

A photo posted by Sjoerd Berveling (@sjoerd_berveling) on

In de twee dagen voorafgaand aan de show hebben retailers de eerste bruidsmodecollectie van Viktor & Rolf op afspraak kunnen bekijken. Voor het grote publiek is het nog even wachten, de trouwjurken worden gelanceerd tijdens New York Bridal Week in oktober.

De Paris Haute Couture Fashion Week vindt nog plaats tot en met donderdag 7 juli.

Later deze week ook een verslag van de meest spraakmakende shows op de coutureweek, waaronder de presentaties van Vetements en Fendi.

Beeld homepage: Peter Stigter

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN