• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Jan Taminiau showt in Parijs

Jan Taminiau showt in Parijs

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Modeontwerper Jan Taminiau (31) geeft op 3 juli een show tijdens de coutureweek in Parijs. De jonge ontwerper is de enige Nederlander die daarvoor is toegelaten. De ontwerper was al eerder in Parijs te zien, onder de vlag van de Dutch Fashion Foundation(DFF), datjong Nederlands ontwerptalent stimuleert. Met de DFF toog hij ook al naar New York. Komende maand is de ontwerper voor het eerst zelfstandig in Parijs te zien.

De show vindt plaats in een antieke serre net buiten het centrum van de stad. De collectie die hij daar presenteert, bestaat uit vierentwintig stukken, die gedeeltelijk tot stand zijn gekomen dankzij samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg.

In Nederland verwierf de ontwerper bekendheid met zijn afstudeercollectie, die bestond uit elegante ontwerpen gemaakt van oude PTT Postzakken. Ook zijn latere werk werd gekenmerkt door een typisch vrouwelijke en romantische stijl en een voorliefde voor originele materialen en technieken.

Jan Taminiau showde sinds zijn afstuderen al vijf couturecollecties. In het begin deed hij dat tijdens de Amsterdam International Fashion Week, maar sinds een aantal seizoenen geleden werkt hij zelfstandig. Zijn laatste collectie werd getoond in een bankgebouw aan de Amsterdamse Herengracht. Deze collectie elegante creaties was glamoureus, maar toch heel Hollands. Stuk voor stuk waren de ontwerpen namelijk zo op te rollen of om te vouwen dat het voor de draagster ervan gemakkelijk was om "ermee op de fiets te stappen of de vuilniszakken buiten te zetten," aldus de ontwerper.

Behalve het maken van couture waagde Taminiau zich vorig jaar aan de productie van een schoenenlijn van de Nederlandse keten Sacha. De mini-collectie bevatte twee soorten laarzen en pumps van denimstof, afgewerkt met een rood-wit-blauw lintje als knipoog naar de postzakkencollectie.

In de show tijdens de coutureweek in Parijs ziet de ontwerper een mogelijkheid om internationaal door te breken. Eerder was het ontwerpersduo Victor en Rolf al te zien op de Parijse catwalks.

Jan Taminiau