• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Indonesian Eco Fashion Week strijkt neer in Antwerpen

Indonesian Eco Fashion Week strijkt neer in Antwerpen

Door Christin Ho

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |VERSLAG

Duurzaamheid lijkt tegenwoordig een trend, maar het is al veel langer een vanzelfsprekendheid in Indonesië. Met Indonesian Eco Fashion Week trekken de bezielers de wereld rond om de Indonesische duurzame mode-industrie op kaart te zetten. Eerste stop in Europa: Antwerpen.

Eco Fashion Week werd vorig jaar voor het eerst gehouden in hoofdstad Jakarta op initiatief van modeontwerper Merdi Sihombing en ambassadeurs van Indonesische mode Rita Darwis en Myra Suraryo. "We willen Indonesiërs aan de wereld tonen en de wereld naar Indonesië brengen. Wat velen niet weten is dat Indonesië één van de vijf grootste textielproducenten ter wereld is met liefde voor groene, ethische en duurzame mode. Met Eco Fashion Week willen we Europese retailers overtuigen van ons duurzame verhaal om samenwerking mogelijk te maken," vertelt Suraryo.

"Wie mode zegt, zegt Antwerpen. Grote klinkende namen, de opkomst van onafhankelijke duurzame designers en de aanwezigheid van de Modeacademie maken van de stad een belangrijke internationale speler in de mode-industrie. Antwerpen kan het Indonesische vakmanschap internationaal een boost geven," vult Merdi Sihombing aan.

Antwerpen als eerste stop

Voor de voorstelling van Eco Fashion Week in Antwerpen organiseerde Merdi Sihombing samen met landgenoot en textielontwerpster Lusiana Limono, bevriende Spaanse collega Sylvia Calvo en het Belgische Façon Jacmin een modeshow in de Antwerpse Stadsfeestzaal om het grote publiek (retailers, ondernemers en passanten) te laten proeven al dat ecologisch moois.

In Sihombings laatste vrouwen- en mannencollecties, genaamd Silahi en Purun, komt Indonesische esthetiek samen met lokaal vakmanschap. Lusiana Limono verleidde ons met verschillende traditionele textieltechnieken die ze samenvoegde en herinterpreteerde. Sylvia Calvo doet alles volgens de regels van de circulaire economie. Door jute koffiezakken te gebruiken in haar ontwerpen voor vrouwen houdt ze 'gebruikt afval' langer in de kringloop.

"Duurzaamheid gaat niet over durven, maar over jezelf steeds heruitvinden door samen te werken met anderen. Het is nodig nieuwe gelegenheden en ervaringen te creëren die gelijkgezinden uit de mode-industrie samenbrengt. Daarom staat Façon Jacmin mee achter het promoten van Indonesian Eco Fashion Week in Antwerpen en tonen we ook onze stukken in de modeshow," vertelt Zoe Bellot, communicatieverantwoordelijke bij Façon Jacmin .

Met het evenement in Antwerpen werd gelijk ook de start gegeven om in de komende jaren samenwerkingen aan te gaan met Antwerpse bedrijven en instellingen, zoals de Antwerpse Modeacademie.

Pop-upwinkel in de Antwerpse Stadsfeestzaal

Indonesian Eco Fashion Week gaat gepaard met de opening van de eerste Indonesische pop-upwinkel in de Stadsfeestzaal. Tot en met 31 januari 2020 kunnen bezoekers handgeweven producten uit de Purun streek, natuurlijke snacks met ananas, plaatselijke thee en koffie kopen.

Foto’s: Eco Fashion Week

Eco Fashion Week
Indonesian Eco Fashion Week
Indonesische Mode
Merdi Sihombing